Basınçlı akiferlerde pompaj verisinin tekil değer ayrışımı yöntemi ile sönümlü en küçük kareler ters çözümü
- Tez No: 29898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUĞRUL BAŞOKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Determination of aquifer parameters, damped least- squares inversion, Singular Value Decomposi ti on
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
ÖZET Doktora Tezi BASINÇLI AKİ FERLERDE POMPAJ VERÎSÎNÎN TEKÎL DE?ER AYRIŞIMI YÖNTEMİ İLE SÖNÜMLÜ ENKÜÇÜK-KARELER TERS ÇÖZÜMÜ Zehra Yeni hayat, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Bas ok ur 1993, Sayfa: 226 Jüri : Prof. Dr. O. Metin îlki sık Doç. Dr. Nur kan Karahanoğlu Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Bas ok ur Basınçlı aki feri erde, pompaj test verilerinden geçirim lilik ve depolama, katsayısını hesaplayanı ters çözüm yöntemi geliştirilmiştir. Yöntem, Theis denkleminden hesaplanan kuramsal veriyi ölçülen veriye çakıştırma ile yürütülür. Kuramsal fonksiyon, parametre uzayında önkestirim civarında Taylor serisine açılır ve ölçülen veriye eşitlenir. Taylor serisinde ikinci ve daha yüksek dereceden türevleri kapsayan terimler ihmal edilip, kuramsal ve ölçülen verinin farkları alınarak bir dizey denklemi elde edilir. Farkları küçülten yeni bir parametre kümesi dizey denkleminin çözümü ile hesaplanır. Parametre değerlerinin yinelemeli değiştiril mesi, farkların önceden belirlenen bir değerin altına inmesi veya yeni parametre değerlerinin denenmesi ile farkların küçültülememesi durumunda son bulur. Dizey denklemi Tekil Değer Ayrışımı yöntemi ile çözülebilir. Hızlı yakınsama Marquardt-Levenberg sönümlü enküçük kareler yöntemi ile eldeii edilir. işlem, düşüm eğrisinin zamana göre türevinden önkestirim bulan yeni geliştirdiğimiz bir yöntem ile başlatılır. Örneklerin akifer parametreleri, Jacob yöntemi, türev yöntemi ve ters çözüm yöntemleri ile bulunmuş ve yöntemler karşılaştırılmışlardır. Ters çözüm algoritmasında, bütün hesaplamalar veri ve parametreler uzayında sorunu doğrusallaştırması nedeniyle logaritmik uzayda yapılır. Bu nedenle, önerilen algoritma bilinen ters çözüm algoritmalarından üstündür. Ters çözüm yöntemi yalnızca parametrelerin çözümünde kullanılmamaktadır, parametreler hakkında istatistiksel bilgi de vermektedir. Yöntem parametrelerin birbirlerine bağımlılıklarını ve hangi parametrenin, ne kadar duyarlılıkla çözüldüğünü göstermektedir. Bu durumu açıklamak amacıyla, verilen örneklerden ikisi, verinin tümü kullanılarak ve herbir örnek, verinin doğrusal lastiği bölümden ikiye ayrılarak ayrı ayrı incelenmiştir. Depolama katsayısının, pompa test verisinin ilk değerlerinden, geçirimliliğin ise tüm veriden özellikle de verinin doğrusal lastiği bölümden etkilendiği belirlenmiştir. Çok uzun süreli pompa testinin gerekli olmadığını gösterilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Akif er parametrelerinin tayini, sönümlü enküçük-kareler ters çözümü, Tekil Değer Ayrışımı
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT Ph.D. Thesis DAMPED LEAST-SQUARES INVERSION OF CONFINED AQUIFER PUMPING DATA BASED ON SINGULAR VALUE DECOMPOSITION Zehr a Yeni hayat, Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department, of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Basokur 1 993, Page : 226 Jury : Prof. Dr. O. Metin îlkısık Assoc. Prof. Dr. Nurkan Karahanoglu Assoc. Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Başokur A method to calculate aquifer transmissivity and storage coefficient from pumping test data for confined aquifer is presented.The method is carried out by searching a fit between the measured and theoretical data computed by using the Theis equation. The calculated function is expanded in a Taylor series about an initial guess in the parameter space and it is equated to the measured data. Neglecting the second and higher order terms and taking the differences of the model and measured data, a matrix equation is obtained. A new set ofIV layer parameters which minimise the differences are computed by solving the matrix equation. The iterative adjustment of the parameters is terminated when the differences become less than a predetermined value or any improvement is not obtained by trying new parameters. The matrix equation is solved by Singular Value Decomposition algorithm. The damped least-squares method of Marquardt and Levenberg is used, to obtain a fast convergence. The procedure is initialized by the automatic creation of an initial-guess provided by a newly developed method which operates on the time-derivative of the drawdown curve. In the inversion algorithm, all computations are done with data and model parameters on logarithmic form which linearizes the problem. The proposed method is superior than the known iterative inversion algorithms, because of the linearization of the problem in logarithmic space. The iterative interpretation method not only solves for the parameters but also provides a statistical information about the parameters. The method shows the dependence between the parameters and it indicates which parameters are determined and with what accuracy, in order to explain this circumstance, two of the given examples, utilising all the data and for each example have been devided into two parts where the data is lineer and determined separ et el y. Storage coefficient is effected from the initial values of the pumping test data and transmissivity is also effected by all the data and especially from the lineer part. It has been suggested that the long lasting pumping test is not necessary.