Ankara 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarında hepatit b, tetanos. mevsimsel grip, domuz gribi (H1N1) aşılanma durumları ve etkili olabilecek bazı faktörlerin değerlendirilmesi
Vaccination status of ankara 112 emergency services workes against hepatitis b, tetanus, influenza, swine flu (H1N1) and evaluation of some contributing factors
- Tez No: 299074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. NUR AKSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Kazalar, İlk ve Acil Yardım, Hospitals, Accidents, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil sağlık hizmetleri, aşılanma, hepatit B, grip, tetanos, emergency medical services, vaccination, hepatitis B, influenza, tetanus
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Demografisi ve Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tıbbi prosedürleri uygularken bulaşıcı hastalıklara maruz kalma riski taşıyan 112 Acil Sağlık Hizmetleri (ASH) personelinin aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı bağışıklığının sağlanması ele alınması gereken önemli bir konudur.Bu çalışma; Ankara 112 ASH'de çalışan personelin hepatit B, tetanos, mevsimsel grip ve domuz gribi (influenza A, H1N1) aşılanma durumlarını ve etkili olabilecek bazı faktörleri belirlemek amacıyla yapılmış kesitsel bir çalışmadır.Araştırmaya Ankara 112 ASH'de çalışan toplam 1035 personelden 727'si (%70.2) katılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Tüm veriler bilgisayar ortamında ?SPSS 15,0? istatistiksel analiz programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler yüzdelik, ki-kare ve eğimde ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Katılımcıların %55.8'i kadındır. İncelenenlerin yaş ortalaması 31.4 ± 8.1; Ankara 112 ASH'de ortalama çalışma süresi 4.2 ± 4.0 yıl; sağlık hizmetlerinde ortalama çalışma süresi 8.9 ± 6.4 yıldır. Katılımcıların en çok risk altında olduğunu düşündükleri bulaşıcı hastalıklar sırasıyla; hepatit B (%91.4), hepatit C (%78), HIV (%63.9), domuz gribi (%40.8), mevsimsel grip (%34.5), tüberküloz (%30.3), menenjit (% 22.5), tetanos (%19.2), hepatit A (%15.2), pnömoni (%11.5), Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (%9.6), kuş gribi (%5.9), hepatit D (%3.2) olarak tespit edilmiştir.Çalışmamızda; hepatit B (3 doz) aşılanma sıklığı %55.6; domuz gribi aşılanma sıklığı %20; son sezon (2009 Ekim-Kasım Dönemi) mevsimsel grip aşısı yaptırma sıklığı %16.8'dir. Çalışmamıza göre son on yıldan önce tetanos aşısı yaptıranların sıklığı %65.7'dir.Katılımcıların son bir yıl içinde delici kesici vb. mesleki yaralanmaya maruz kalma sıklığı %29.5 olarak bulunmuştur. Son bir yıl içinde yaralanma sayısı ortalaması 1.9 ±1.2 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, katılımcıların aşılanma sıklıkları literatüre göre düşük bulunmuştur. Mesleki yaralanma durumu ve yaralanma sıklığı ise literatür bulgularıyla uyumludur.
Özet (Çeviri)
112 emergency medical services personnel who taking risk for exposure to infections and communicable diseases while performing medical procedures, to be vaccinated against vaccine-preventable diseases is an important issue that must be addressed.This study was designed as a cross-sectional study to define immunization status of Ankara 112 emergency medical services personnel against hepatitis B, tetanus, influenza and swine flu (influenza A, H1N1) and evaluate some contributing factors.In this study, 727 participant (%70.2) have reached a total of 1035 personnel who works Ankara 112 emergency medical services. Face-to-face questionnare method was used as a data collection method. All data loaded on computer. All statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), version 15,0 for Windows. The obtained data was evaluated using percentage distributions and chi-square test.55.8% of the participants were female. The mean age was 31.4 ± 8.1. The average duration of working in profession was 8.9 ± 6.4 years and average duration of working in Ankara 112 emergency medical services was 4.2 ± 4.0 years for all participants. Among communicable diseases, the most spontaneously mentioned as posing a risk of acquisition in the workplace were hepatitis B (91.4%), hepatitis C (78%), HIV (63.9%), swine flu (40.8%), influenza (34.5%), tuberculosis (30.3%), meningitis (22.5%), tetanus (19.2%), Hepatitis A (15.2%), pneumonia (11.5%), Crimean-Congo Haemorrhagic Fever (CCHF) (9.6%), avian influenza (5.9%), Hepatitis D (3.2%) in order of frequency.In our study, hepatitis B full dose ( 3 series) vaccination rate 55.6%; swine flu vaccination rate of 20%, the last season (2009 October-November period) influenza vaccination rate 16.8% and Tetanus vaccination rate before the last 10 year period 65.7% were determined.29.5% percent of the participants were exposed to needlestick-sharp and similar occupational injuries in the last year period. Last yearly injury average was 1.92 ± 1.18.As a result,the vaccination rates of Ankara 112 emergency medical services workers against hepatitis B, influenza, swine flu and tetanus were lower than literature. The frequency of occupational injury and injury status were consistent with the findings of the literature.