Kompozit parçaların çeşitli yapıştırmalı bağlantı tasarımlarının karşılaştırılması
Comparison of various adhesive joint designs of composite parts
  1. Tez No: 299092
  2. Yazar: ABBAS RAZMİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİÇEK ÖZES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıştırıcı, Bindirme Bağlantısı, Köşe bağlantısı, T bağlantısı, ANSYS, Sonlu Elemanlar, Gerilme Analizi, Adhesive, Lap Joints, Corner Joints, T Joints, ANSYS, Finite Element, Stress Analyse
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişen Teknoloji ile birlikte kompozit kullanımının artması, kompozit bağlantı tasarımlarının önemini de arttırmaktadır. Kompozit malzemeler cıvata, perçin ve yapıştırıcı gibi farklı yöntemler kullanılarak birleştirilebilir. Bu yöntemlerden yapıştırıcı ile birleştirme yöntemi diğer yöntemlere kıyasla daha kolay ve ekonomiktir. Ayrıca bu yöntem ile birleştirilen bağlantılarda daha hafif tasarımlar ve düzgün gerilme dağılımı elde edilebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı, kimyasal ve teknolojik alanlardaki gelişmelere paralel olarak yapıştırıcı ile birleştirme yönteminin sanayide kullanımı artmaktadır.Bu çalışmada kompozit malzemelerde yapıştırıcı ile birleştirme yöntemlerinden olan bindirme bağlantısı, köşe bağlantısı ve T bağlantının sonlu elemanlar analiz programı ANSYS yardımı ile analiz edilmiştir. Eşit kuvvetlere maruz bırakılmaları durumunda bu bağlantı tasarımlarında oluşacak gerilme değerleri karşılaştırılmıştır ve aralarından en uygun tasarımlar seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, the increase use of composite, also increasing the importance of composite joint designs. Composite materials can be connected by using various methods such as bolts, rivets and adhesive. Among these methods, bonded joint method is easier and more economic in comparison with other methods. Also, in joints connected with this method, lighter constructions and uniform stress distributions can be achieved. Because of these reasons, as the technology and chemical field progress, usage of bonded joints in industry is increasing.In this study, lap joint, corner joint and T joint which are connecting methods in composite materials have been analysed by ANSYS program which is the analyse program of finite elements. The stress values occurred in these joints designs objected to equal forces have been compared to each other and the most suitable one has been chosen.