Aromaterapide kullanılacak fonksiyonel bir havlu tasarımı
A design of a functional towel in using aromatherapy
- Tez No: 299104
- Danışmanlar: PROF. DR. A. MERİH SARIIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Siklodekstirin, aromaterapi, GC-MS, QCM, Cyclodextrine, aromatheraphy, GC-MS, QCM
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada; aromaterapi ve SPA merkezlerinde veya kişisel bakım amaçlı kullanılmak üzere, birden fazla aromatik yağ ve vitamini bünyesinde bulunduran fonksiyonel bir ürün tasarlanmıştır. Ürünün uzun süreli hoş koku verici, nemlendirici, yaşlanmayı geciktirici, rahatlatıcı ve dinçleştirici etkileri sayesinde kullanıcının yaşam kalitesinde bir artış sağlanması hedeflenmiştir.Bu amaçla uçucu lavanta ve üzüm çekirdeği yağlarının ve E vitamininin iki tip ß-siklodekstirin ile inklüzyon kompleksleri oluşturulmuştur. Elde edilen komplekslerin Fourier Transform Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC), X ışını difraktometresi (XRD) ile karekterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Toz formdaki kompleksler yüzde yüz pamuklu havlu kumaşa aplike edilmiş ve kumaşların yıkama dayanımları incelenmiştir. Kompleks aplike edilmiş kumaşların beyazlık dereceleri Spektrofotometre ile Stensby formülüne göre hesaplanmıştır. Lavanta yağı ile oluşturulan komplekslerdeki uçucu bileşiklerin yıkamaya bağlı değişimi Gaz Kromatografisi-Kütle Spektroskopisi (GC-MS) ile incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada KKM sensörleri ile koku tayin yöntemi de kullanılmıştır. Kapsül aplike edilen havlu materyallerin aktarma sonrası, 10 ve 20 yıkama sonrası koku salım davranışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a functional product, which has aromatic oil and vitamins at its structure for using at aromatherapy and spa centers or personal care, has been designed. It?s aimed to improve the life quality of user by using good odor, moisturizing effect, relaxation, anti-aging effect of product.For this purpose, inclusion complexes are formed with volatile grape seed and lavender oil and vitamin E. Obtained complexes characterization studies applied with Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), Differential Scanning Calorimetry (DSC), X-ray diffractometer (XRD). Powder form of complexes are applied to hundred percent cotton towel fabric and washing fastnesses of fabrics are investigated. Whiteness degree of fabrics which are applicated with complexes, are calculated considering Stensby formula with Spectrophotometer. Volatile compounds variations, dependent on washing in complexes which constituted with lavender oil, are investigated with Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS). Also in this study, smell determination technique is used with QCM sensors. The release behavior of towel fabrics are investigated after encapsulation application process, after 10 and 20 washing cycles.