Günümüz ekolojik mobilyalarının tarihsel gelişim içinde incelenmesi
Study of the present ecological furnitures during the course of the historical development
- Tez No: 299264
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Ecology, Environment, Furniture, Design
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mobilyanın tarihsel değişimi, insanın psikolojik, sosyolojik, ekonomik ihtiyaçlarıyla ilişkilidir. İnsanlık tarihinde mobilya bir gereksinimdir. Zamanla insanların gereksinimlerinin şekil değiştirilmesi ile mobilya tasarımlarında da değişimler söz konusu olmuştur.İnsan ve diğer canlıların birbirleriyle ve diğer cansızlarla ilişkilerini inceleyen bilim dalı olan ekoloji, günümüzde, birçok üretime ekolojik sözcüğünü kazandırmıştır. İnsani tüketimlerden doğan, çevre kirliliği nedeniyle, ekolojik kelimesi mobilya tasarımında da yerini almıştır. Özellikle, 1970'lerde ekolojik tasarım konusunda ciddi çalışmalar yapılmış, hammadde kaynaklarının tüketimini azaltmak, yenilenebilir enerji kaynakları yaratmak, üretim alanlarının ekosistem dengesini bozmadan üretim yapabilmesini sağlamak, çevreye atık olarak kalan maddeleri başka gereksinimlerde hammadde olarak kullanma fikri, dünyanın kirlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Günümüzde, ekosistem bütünlüğünü sağlamak amacı ile, uluslararası sözleşmeler, yönetmelikler imzalanmaktadır. Ekolojik mobilya tasarımları, hem ekosistem bütünlüğüne katkıları hem de yaratıcı tasarımlarıyla dikkat çekmektedir. Günümüz ekolojik mobilya tasarımları çalışmaya dahil edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Ekoloji, Çevre, Mobilya, Tasarım,
Özet (Çeviri)
Historical change of the furniture is related to psychological, sociological, economic needs of the mankind. The furniture always has been a need in the history of mankind and design has been evolved and changed in time, accordingly to the changes on demands of the mankind.The ecology, a science which studies the correlation between humans, other living beings and non-living objects, has created and given to word“Ecology”to many ways of production. Due to environmental pollution which has been risen because of humanly consumptions, the word also has taken it?s place in the design of ecological furniture. Especially because of the global pollution, there had been serious efforts and studies in the 1970s in regards to ecological design in order to reduce the consumption of raw material sources, create renewable energy sources, to maintain the balance of the ecosystem of reproduction areas, to recycle the production waste to use it as raw materials in production again. Today, there are often international agreements and pacts are being signed in order to maintain a sustainable ecosystem.Ecologic furniture design, is important due to it's contribution to ecosystem sustainability and creative design. In this study takes it's focus on today's ecologic furniture designs.