A Negatiation platform for cooperating multi-agents systems
Yardımlaşan akıllı sistemler için bir model
- Tez No: 29940
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ALTAY GÜVENİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık Yapay Us, Çelişki Bulumu, Çelişki Çözümü, Çelişki Yönetimi Bilgisi, Açık Bilgi Sistemleri. ııı, Distributed Artificial Intelligence, Conflict Detection, Conflict Resolution, Conflict Management Knowledge, Open Informa tion System 11
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Özet YARDIMLAŞAN AKILLI SİSTEMLER İÇİN BİR MODEL Faruk Polat Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. H.Altay Güvenir 1993 Dağıtık yapay us alanındaki araştırmalar, tasarım, tıp, iş yönetimi gibi karmaşık alan problemlerini çözmek için bir araya gelen birden fazla akıllı problem çözücünün çalışmalarının birleştirilmesini ve koordine edilmesini amaçlar. Problem çözücülerin değişik amaç, bilgi ve bakış açılarına sahip olmaları, problem çözümü aşamalarında çelişkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Dağıtık bilgi yönetimi çok iyi organize edilmiş çelişki yönetimi modellerini gerektirir. Bu tez çalışmasında, çoklu çelişki bulumu ve çözümüne dayalı bir yardımlaşan akıllı sistemler modeli anlatılmaktadır. Bu modelde her problem çözücü alan bilgisinden ayrı olarak çelişki yönetimi bilgisine sahip olup bu bilgi diğer problem çözücüler tarafından bilinmemekte ve erişilememektedir. Böylece tüm problem çözücüler tarafından bili nen bir çelişki yönetimi bilgisi bulunmamaktadır. Her problem çözücü, çelişkinin giderilmesine kendi çelişki yönetim bilgisine dayanarak katkıda bulunur. Geliştirilen model, yeni bir problem çözücünün sisteme entegre olması veya sistemden ayrılmasına olanak verirken, modelin hiç bir şekilde değiştirilmesini gerektirmez. Böylece model açık bilgi sistemleri mantığına erişir.
Özet (Çeviri)
Abstract A NEGOTIATION PLATFORM FOR COOPERATING MULTI-AGENT SYSTEMS Faruk Polat Ph. D. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assist. Prof.Dr. H.Altay Güvenir 1993 Research in Distributed Artificial Intelligence attempts to integrate and coor dinate the activities of multiple, intelligent problem solvers that interact to solve complex tasks in domains such as design, medical diagnosis, business manage ment, and so on. Due to the different goals, knowledge and viewpoints of the agents, conflicts might arise at any phase of the problem-solving process. Man aging diverse knowledge requires well-organized models of conflict resolution. In this thesis, a computational model for cooperating intelligent agents which openly supports multi-agent conflict detection and resolution is described. The model is based on the insights that each agent has its own conflict management knowl edge which is separated from its domain level knowledge. Each agent has its own conflict management knowledge which is not accessible or visible to others. Fur thermore, there are no globally known conflict resolution strategies. Each agent involved in a conflict chooses a resolution scheme according to its self-interest. The problem-solving environment allows a new problem solver to be added or anexisting one to be removed, without requiring any modification of the rest of the model, and therefore achieves open information system semantics.