Forming coalitions through negotiation in multi-agent environments
Çoklu-etmen ortamlarında müzakere ile koalisyon oluşumu
  1. Tez No: 90668
  2. Yazar: HASAN ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: çoklu-etmen müzakeresi, çoklu-etmen koordinasyonu iv, multi-agent negotiation, multi-agent coordination m ic yükseköğretim kuki... MEMESİ
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
oz ÇOKLU-ETMEN ORTAMLARINDA MÜZAKERE İLE KOALİSYON OLUŞUMU Ulusoy, Hasan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Faruk Polat Aralık 1999, 34 sayfa Çoklu Etmen Sistemleri araştırmaları otonom etmenlerin nasıl etkin iletişebilecek şekil de tasarlanabileceğim araştırır. Etmen gruplarının yardımlaşmasını arttırabilecek bir yöntem, etmenlerin kendi isteklerini iletip karlı antlaşmalara vardıkları müzakeredir. Değişik problem çeşitlerinde müzakere altyapıları oluşturma amaçlı araştırmalar yapıl maktadır. Bu tezde, alttan-eklemeli olmayan görev-yönelimli alanlar üzerinde, etmen otonomisi ve akılcılığım sağlayacak bir müzakere altyapısı tartışıldı. Bu alan için ba sit bir herhangi-zaman protokolü, müzakere karşılaşmaları için bir strateji ile beraber önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMING COALITIONS THROUGH NEGOTIATION IN MULTI- AGENT ENVIRONMENTS Ulusoy, Hasan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat December 1999, 34 pages Research in Multi Agent Systems is concerned with how autonomous agents can be designed to interact effectively. One effective method that would increase cooperation of groups of agents is negotiation, agents communicating their desires and reaching beneficial agreements. There is ongoing research for building negotiation platforms for different domains of problems. In this thesis, we study non-subadditive task-oriented domains. We discuss how a negotiation platform should be to achieve agent autonomy and rationality. A simple anytime protocol for this domain is proposed with a strategy for negotiation encounters.