Seramik bazlı çok katmanlı sistemlerin fiziko-mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of physico-mechanical properties of ceramic-based multi-layered systems
  1. Tez No: 299427
  2. Yazar: ZAFER ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİRULLAH MEHMETOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, çok katmanlı sistemler, mekaniközellikler, Finite element analysis, multilayered systems, mechanical properties
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan problemler için genellikle doğrudan çözüm bulunamaz. Problem, çözümü daha kolay olan alt problemlere ayrılarak çözülmeye çalışılır. Tam çözüm yerine, hata seviyesi kabul edilebilir düzeyde bir yaklaşık çözüm elde edilir.Bu çalışmanın amacı, dental restorasyonlarda kullanılan ve çok katmanlı bir sistem olan, tam seramik kaplama materyallerinin, dış kuvvetlerin etkisi altında değişik zorlamalar karşısında, oluşan şekil değişiklikleri ve bu etkiler altında malzemenin gösterdiği dayanma gücü özellikleri olan mekanik özellikleri, sonlu elemanlar analizi ile incelemektir.Bu çalışmada dişhekimliğinde tam seramik restorasyonlarda yaygın olarak kullanılan altyapı seramiği IPS e-max Press ve kaplama seramiği olarak IPS e-max Ceram kullanıldı. Analizde, diş kaplamasında kullanılan 6 farklı basamak şekli için, her bir basamak türüne ait, altyapı seramiğinin kalınlığı ve servikal bölgedeki bitim şekline göre üç farklı versiyon oluşturuldu ve sonlu elemanlar analizi ile gerilme analizi yapıldı.İlk defa dişhekimliğinde kullanılan farklı malzemelerin, farklı kesim modellerine göre stres-strain, darbe ve diğer mekanik etkilere verdiği tepkiyi ve sistemin hangi model için en yüksek mukavemete sahip olduğu belirlenmiştir.Sistemin yorulma şartları ile seramik kaplamaların kalınlığı ilişkilendirilmiş ve hesaplanan stres-strain, Von Mises gerilme değerleri incelenerek, üst ve altyapı seramiklerinin dayanıklılığı ve yüzeylerinde oluşan çatlakların mekanizmaları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
For the problems encountered in the engineering applications, the solution cannot be found directly. The problem can be divided into sub-problems that will attempt to find the solution more easily. Instead of the exact solution, an approximate solution which has an acceptable error level can be obtained.The aim of this study is to investigate the mechanical properties of full-ceramic coating materials as a multilayered system used in dental restorations, the changes in shape corresponding to different strains by the influence of the external forces in these materials, the mechanical properties such as the strength of the materials to these effects with finite element analysis method.In this study, IPS e-max Press as infrastructure ceramics and IPS e-max Ceram as coating ceramics which are widely used in the full-ceramic restorations in the dentistry are used. In the analysis, three different versions has been created according to servical region end shape and the thickness of the infrastructure ceramic for 6 different line shape which are used in the dental coating. Stress analysis has been made with finite element analysis.The reaction of the materials which are used for the first time in the dentistry according to the different cutting models to the stress-strain, stroke and other mechanical influences are investigated and the models which have highest strength for the system which is obtained by using these materials are determined.Thickness of ceramic coatings is associated with fatigue conditions of the system. The strength of infrastructure and superstructure ceramics and the mechanism of cracks at their surfaces are determined by investigating calculated stress-strain and Von Mises stress values.