Nilpotent dönüşümler tarafından doğurulan yarı gruplar
Semigroups generated by nilpotent transformation
  1. Tez No: 299442
  2. Yazar: ESRA ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısmi dönüşüm yarıgrubu, nilpotent dönüşüm, Partial transformation semigroup, nilpotent transformation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ve ile sıralı kümesi üzerinde sırasıyla tüm kısmi dönüşümler yarıgrubunu ve tüm dönüşümler yarıgrubunu gösterelim. sıfır elemanını içeriyor olup, nilpotent eleman içerir. ile nin tüm nilpotent elemanları tarafından doğurulan nin alt yarıgrubunu gösterelim. Bu tezde nin nilpotentleri tarafından doğurulan nin alt yarıgrubunu araştırarak yapılan çalışmaları bir araya topladık. Bunun için iki durumu göz önünde bulunduralım: tek veya çift . Eğer çift ise olması için gerek ve yeter koşul nın sıfırdan farklı a sahip olmasıdır. Eğer tek , ise olması için gerek ve yeter koşul veya veya imajındaki eleman sayısı olan bir çift dönüşüm olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Let and denote the semigroups of all partial transformations semigroup and of all transformations semigroup on the natural ordered set , respectively. Since contains a zero element, contains a nilpotent elements. shall denote the subsemigroup of contains generated by all the nilpotents of . In this thesis, we investigate and collect the study about subsemigroup of which is generated by the nilpotents of . For this purpose we consider two cases is even or odd. If is even then if and only if has non-zero . If is odd then if and only if has non zero and either or is an even transformation with