Applıcatıon of column flotatıon ın copper cırcuıt ın Çayeli Bakır İşletmeleri
Çayeli Bakir İşletmelerinin bakir devresinde kolon flotasyonunun uygulanmasi
- Tez No: 299530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. METİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Flotasyon, sülfürlü cevherler, kolon flotasyonu, Flotation, sulphide ores, column flotation
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çayeli bakır işletmelerinde, mevcut durumda bakırın zenginleştirilmesi için geleneksel mekanik hücrelerle dört kademeli temizleme uygulanmakta ve bu işlem sonucunda satılabilir koşulda ürün elde edilebilmektedir fakat elde edilen bakır konsantresi içinde yüksek oranda çinko metali bulunmaktadır. Yapılan detaylı araştırmalar sonucunda konsantreye kaçan sfalerit minerallerinin yüzde altmışının, ince boyutta suyla birlikte taşındığı (entrainment) saptanmıştır.Bu tez çalışmasında, içinde kalkopirit, sfalerit, galen ve pirit bulunan kompleks Cu-Zn sülfürlü cevheri işleyen Çayeli Bakır İşletmelerinin bakır zenginleştirme devresinde, suyla birlikte taşınan değersiz mineralleri uzaklaştırmada etkili bir alternatif olan kolon flotasyonunun uygulanabilirliği araştırılmıştır.Çalışma kapsamında, pilot ölçekli bir flotasyon kolonu hücresi kullanılarak, iki ayrı cevher türünde, üç farklı akış kolunda; hava hızının, yıkama suyu hızının ve köpük yüksekliğinin flotasyon perfomansı üzerindeki etkileri incelenmiştir.Yapılan karşılaştırmalı testlerle her akış kolu için en uygun çalışma koşulları belirlenmiştir. Belirlenen bu en uygun koşullarla birlikte benzetişim çalışmaları için parametreler elde edilmiş ve iki ayrı cevher türü için bakır devresinin randıman değerleri önceden kestirilmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda, Çayeli Bakır İşletmelerinin bakır flotasyonu devresinde, flotasyon kolonlarının yerleştirilebileceği en uygun kolların Kaba Flotasyon Konsantresi ve Birinci Temizleme Konsantresi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In current condition, concentration of copper is done in CBI by four stage cleaning operation with conventional mechanical cells and at the end of this process saleable product is being obtained but, the final product contains high amount of zinc metal. By the aid of previous studies done in CBI, it is determined that sixty percent of the sphalerite minerals are being recovered by entrainment.In this study, the applicability of column flotation, which is an effective method for removing gangue minerals being recovered by entrainment, was investigated in a complex Cu-Zn sulphide ore including chalcopyrite, sphalerite, galena and pyrite that is being processed by CBI.During the study, by using a pilot scale flotation column cell, the effect of air flow rate, wash water rate and froth height parameters on flotation performance were investigated in three different streams with two different ore types.By doing comparative tests for each stream, the optimum operating conditions were obtained. By using these optimum values, parameters were obtained for simulation studies and performance values were predetermined for copper circuit in two types of ore.As a consequent, the best streams for installation of flotation columns were determined as Rougher Concentrate and Cleaner the 1st Concentrate in copper flotation circuit of CBI.