Sahra tozu taşınımı sürecinde, atmosferik CO2 konsantrasyon değişimlerinin araştırılması
The investigation of the variations in atmospheric CO2 levels during the course of saharan dust transport
- Tez No: 299549
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEMAL SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çöl tozu, bakteri mantar, oksalat, karbon dioksit, Desert dust, bacteria, fungus, okzalate, carbon dioxide
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bilim dünyasında ilk kez olmak üzere Sahra tozlarının uzun mesafeli taşınımsürecinde atmosferik karbon dioksit konsantrasyonlarını etkilediği gösterilmiştir.Karbon dioksit oluşumuna neden olan dikarboksilasyon reaksiyonu, toz matriksininbulut ile teması sonrası yeterli güneş enerjisinin olması koşullarına bağlı olarakilerlemektedir. Bu koşulların oluşması sonrasında atmosferik karbon dioksitin artışıyağmur olayı ile dengelenebilmektedir. Çöl kökenli tozların küresel boyutları gözönüne alındığında günümüze kadar bilinmeyen bu doğal kaynağın karbondioksitbütçesi üzerindeki etkisinin öncelikle araştırılması gereği ortadadır. Bu doğalkaynağın boyutlarının saptanması sonrasında endüstriyel faaliyetler sonucundaortaya çıkan karbon dioksit bütçesi daha güvenilir olarak saptanabilecektir. Toztaşınımı sürecinde gündüz vakti aniden artan bu gazın sağlık üzerindeki etkilerinin deöncelikli olarak incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
For the first time in scientific history it has been shown that long range transport ofdesert origin dust affects the atmospheric carbon dioxide concentrations.The reaction that is responsible from the formation of carbon dioxide, following thecontact of desert dust with cloud water, is solar light intensity dependent. Under suchconditions the built up of carbon dioxide is stabilised by wet deposition events.Considering the global impact of desert dusts it obvious to investigate the impact ofthis natural source on the global carbon dioxide budget, as soon as possible.Following the assessment of the magnitude of this natural source it is then possibleto investigate reliably the impact of anthropogenic carbon dioxide budget. Theepisodic rise of carbon dioxide during the dust transport events also necessitatesinvestigating its impact on human health.