Türk fındık yağlarının trigliserit yapılarının belirlenmesi
Determination of triglyceride structures of Turkish hazelnut oils
- Tez No: 299603
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fındık, fındık yağı, trigliserit, yağ asidi, 2-yerleşim, Hazelnut, hazelnut oil, triglyceride, fatty acid, 2-position
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmanın amacı Türk fındık yağlarının trigliserit yapılarının belirlenmesidir. Çalışma, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nden 2009 ve 2010 üretim yıllarında hasat edilen sırasıyla 26 ve 24 fındık örneği üzerinde yürütülmüştür. Kullanılan fındık çeşitleri Foşa, Sivri, Mincane, Kalınkara, Karafındık, Yassıbadem, Tombul, Allahverdi, Kuş, Çakıldak, Uzunmusa, Kargalak, Acı, Yuvarlakbadem, Kan, Cavcava, İncekara, Palaz, Bolu'dur. Örneklerin nem ve yağ içerikleri belirlendikten sonra, elde edilen yağlar yağ asidi, ß-yerleşimli yağ asidi ve trigliserit dağılımları açısından incelenmiştir.Bulgular fındık örneklerinin nem içeriğinin % 2.49-5.25, yağ içeriğinin ise % 53.95-68.52 değerleri arasında değiştiğini göstermektedir. Yağlarda temel yağ asidi oleik asittir ve miktarı % 77.99-86.63 aralığında değişmektedir. Bazı örneklere ait trigliseritlerin 2-yerleşiminde % 1.5'ten yüksek oranda toplam doymuş yağ asitleri tespit edilmiştir. Fındık yağlarının temel trigliseritleri de OOO, OOL, OOP, SOO ve OLL'dir ve örneklerde triolein (OOO) miktarı % 51.05-68.99 arasında değişen değerler almıştır.Haziran 2011, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the triglyceride structures of Turkish hazelnut oils. In this work, 26 and 24 hazelnut samples harvested at 2009 and 2010 crop seasons respectively in Black Sea region were used. Hazelnut varieties used in this experiment were Foşa, Sivri, Mincane, Kalınkara, Karafındık, Yassıbadem, Tombul, Allahverdi, Kuş, Çakıldak, Uzunmusa, Kargalak, Acı, Yuvarlakbadem, Kan, Cavcava, İncekara, Palaz, Bolu. They were analysed for their water and oil content and then hazelnut oils were analysed for their fatty acid composition, 2-position of glycerides and triacylglycerol structure.Results have shown that water and oil content of the hazelnuts ranged between 2.49-5.29 % and 53.95-68.52 %, respectively. Main fatty acid of hazelnut oils is oleic acid which were determined between 77.99-86.63 %. Some samples have more saturated fatty acids in ß-position of their glicerides than 1.5 %. Main triglycerides of hazelnut oils are OOO, OOL, OOP, SOO, OLL and triolein (OOO) had the values ranging between 51.05-68.99 %.June 2011, 50 pages