Klasik bir biçerdöverin sarsak mekanizmasının sonlu elemanlar yöntemi ile kinematik analizi
Kinematic analysis of straw walker mechanism of a classic combine by finite element method
  1. Tez No: 299694
  2. Yazar: CELALETTİN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ GÜRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Ziraat, Mechanical Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, biçerdöver, sarsak mekanizması, sonlu elemanlar yöntemi, kinematik analiz, Computer aided desing, combine harvester, straw walker mechanism, finite element method, kinematic analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada bir Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) yazılımıyla, klasik (teğetsel akışlı) bir biçerdöverin 3 Boyutlu (3D) modellenmesi ve modellenen biçerdöverin ayırma düzeneğinde yer alan sarsak mekanizmasının Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) ile kinematik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Biçerdöverin 3D modellenmesi, Class ve John Deere marka biçerdöverlerin değişik modellerinden yararlanılarak, unsur (parametrik) tabanlı Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) programlarından SolidWorks'te yapılmıştır. Harmanlamada önemli bir yere sahip olan sarsak mekanizmasının SEY ile kinematik analizi, SolidWorks içinde bulunan COSMOSMotion yazılımında yapılarak, sarsak ve sarsak krank milinin optimizasyonunda SEY'in avantajları ve sunduğu olanaklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, preparing a 3D model of a classical harvester by a Computer Aided Design (CAD) software , the straw walker mechanism of the separation system of this harvester were analyzed by Finite Element Analysis (FEM) method. 3D modeling of the harvester is made with the help of SolidWorks, a parametric based CAD software, by the use of different models of Class and John Deere harvesters. The kinematic analysis of the straw walker mechanism, which is very important for the separation operation, by the FEM method is made by the help of COSMOSMotion software which is adapted in the Solid Works environment. The advantages and the opportunities that FEM method offers are examined in the optimization of the straw walker and the straw walker crank rod.