Improving adult EFL learners' speaking skills through strategies-based instruction
Strateji-temelli eğitim vasıtasıyla yetişkin dil öğrencilerinin konuşma becerilerinin geliştirilmesi
- Tez No: 299895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenme stratejileri, Konuşma stratejileri, Strateji eğitimi, Farkındalık yaratma, Language learning Strategies (LLSs), Speaking strategies, Strategies-based Instruction, awareness-raising
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dil öğrenicilerinin, günlük hayatta hedef dille ne kadar karşı karşıya kaldıklarıyla orantılı olarak belirlenen yabancı dil ve ikinci dil arasındaki farklılık İngiliz Dili Eğitimi alanında dikkatleri üzerine çekmektedir. Yabancı dil, öğrenildiği toplumda direk iletişim aracı olarak kullanılma özelliğine sahip değildir. Türkiye'de hazırlık sınıfı eğitimi almakta olan üniversite öğrencilerinin çoğunluğu, sınıfta öğrendikleri dilbilgisi kurallarını, sınıf ortamı dışında kullanamamaktadırlar; bu yüzden, bu öğrenciler ikinci dil öğrenicilerinden ziyade yabancı dil öğrenicileri olarak adlandırılabilirler. Kritik dönemden sonra, ana dilin yanında başka yabancı dillerin öğrenim sürecinin tam bir başarı ile sonuçlanabilmesi mümkün değildir. Diğer becerilerle kıyaslandığında daha fazla gayretli çalışmayı gerektiren, motivasyon seviyesi, sınıfta kullanılan materyaller, öğrencinin yeterlilik seviyesi, öğrencilerin öğrenim gördükleri ortamdaki atmosfer, İngilizce pratik yapma adına sahip oldukları fırsatlar, ve kullanılan stratejiler gibi faktörlerin etkisi altında kalan konuşma becerisi bu çalışmanın esas ilgi alanını oluşturmaktadır.İyi seçilmiş stratejilerin, İngilizce konuşurken karşılaşılabilecek güçlüklerin giderilmesinde destekleyici etkilerinin farkında olan yetişkin dil öğrenicileri, duygularını, düşüncelerini sözlü olarak ifade edeceklerinde, kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Bu çalışmanın amacı, yetişkin dil öğrencilerinin strateji kullanımı bilincini artırarak konuşma becerilerini geliştirmektir. Bu amacın gerçekleştirilmesi safhasında üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerine strateji eğitimi verilecektir.Çalışma, yaşları 18 ile 21 arasında değişen 72 üniversite hazırlık sınıfı öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Bu çalışma denek ve kontrol olmak üzere iki grup ile yürütülmüştür. Kontrol grubuna eğitimin verilmez iken çalışmanın devam ettiği dört ay boyunca denek grubundaki öğrencilere strateji eğitimi verilmiştir. Data, konuşma stratejileri anketi, konuşma testi, yarı-yapılandırılmış görüşme, araştırmacı günlüğü ve öğrencilerden strateji eğitiminin verildiği her dersin son beş dakikasında toplanılan içerisinde strateji eğitimiyle alakalı kısa değerlendirmelerinin bulunduğu kâğıtlar aracılığı ile toplanmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası konuşma stratejileri anketleri ile eğitim öncesi ve sonrası konuşma testleri paired sample t-test ve independent sample t-test kullanılarak analiz edilmiştir. Niteliksel ve niceliksel verilerden ortaya çıkan bulgular strateji temelli eğitim vasıtasıyla denek grubundaki öğrencilerin konuşma becerilerinin ve strateji-temelli eğitimin konuşma becerileri üzerindeki olumlu etkisi hakkındaki farkındalıklarının arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The distinction between foreign and second language has been the center of attention in English Language Teaching field, which is explained with the quantity of exposed target language input in everyday life of language learners. A Foreign Language does not have immediate communicative functions in the society where it is learned. University prep-class students in Turkey do not possess the opportunity to practice the linguistic rules of English they learn in classroom environment, thus they can be named as Foreign Language Learners. Following the critical period, acquiring other languages aside from the mother tongue with complete success by the medium of unconscious process is improbable. The major concern of this study, improving speaking skill, is influenced by lots of factors such as motivation level, methods and materials used in the classroom, level of proficiency, and atmosphere of the setting where the learners are taught, the amount of chances for practicing the target language. The strategies applied specifically for improving speaking skill occupies a crucial place in this study.Adult learners who are aware of the supportive effect of well-chosen strategies to overcome the difficulties they come across with in due course of speaking English feel more secure and relaxed when the time for expressing thoughts, emotions, needs through verbal communication comes. The aim of this study is to improve the speaking skills of Adult EFL Learners through heightening their awareness of strategy usage.This study was conducted on 72 university prep-class students whose age rank differs between 18-21 years. Two groups, experimental and control groups were examined in this study. The experimental group students were exposed to strategy training relevant to speaking skill for four months, the duration of this particular study, while the control group did not receive any treatment. Five different instruments were utilized to collect the data: speaking strategies questionnaire, speaking test, semi-structured interview, researcher?s diary, and minute papers gathered from the experimental group participants in the last five minutes of each lesson following the strategy training and including their thoughts, feelings about the strategies being taught. Pre- and post-speaking strategies questionnaires and pre-post-speaking tests were analyzed by independent sample t-test and paired sample t-test. Findings obtained from the qualitative and quantitative data showed that the speaking skills of the experimental group and their awareness on the positive impact of strategy usage on the improvement of speaking skill raised.