Üniversite öğrencilerinin İngilizce okuma becerilerinin geliştirilmesinde edebiyat grupları yönteminin etkisi
The effects of literature circles techniques on improving EFL learners' English reading skills
- Tez No: 524793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNERCAN DÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat Grupları, Yetişkin Yabancı Dil Okuyucuları, Okuma Yetisi, Yapılandırmacılık, İşbirlikçi Öğrenme, Literature Circles, Adult EFL Readers, Reading Comprehension, Constructivism, Collaborative Learning
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Okuma becerisinin, dil öğrenme sürecinde öğrencilerin edinmesi gereken en önemli becerilerden biri olduğu yaygın bir şekilde kabul edilmektedir. Dolayısıyla, bugüne kadar okuma becerisi üzerine yapılan çalışmalar okuma tekniğinin gelişmesine yönelik katkıda bulunmuştur. Okuma becerisini geliştirmek ve okuma dersini öğrenciler için daha eğlenceli hale getirmek amacıyla, bugüne kadar birçok yöntem denenmiştir. Yine de birçok öğrenci yabancı dilde okuma dersini sevmemektedir. Oysaki okuma dersini yabancı dil öğreniminden soyutlamak mümkün değildir çünkü okuma dersi olmadan yabancı dil öğrenimi bütüncül bir şekilde gerçekleşemez. Ne yazık ki okuma becerisi üzerine yapılan son çalışmalarda (örn., Bağdat 2009; Işık, 2010; Yumru & Yılmaz, 2015) okuma dersinin halen öğrenci tarafından benimsenmemiş ve sevimsiz bir ders olarak sayıldığı görülmektedir. Öğrencilerin okuma dersine karşı istekli olmadıkları ve derse katılma açısından pek gönüllü olmadıkları için Türkiye'deki yabancı dil öğretmenleri okuma dersine yenilik getirebilecek yöntem ve teknikler üzerinde araştırma yapmaktadırlar. Zira not kaygısı taşımadıkları sürece öğrenciler okuma dersine katılmaya istekli ve güdülü olmamaktadırlar. Okuma stratejileri ve dil eğitimindeki gelişimi göz önünde bulunduran birçok araştırmacı (örn., Karabuga& Kaya, 2013; Koçer & Turgut, 2013; Sertkaya, 2015) okuma becerisi için yöntem, içerik, uygulama ve sonuçlar açısından farklılık gösteren çeşitli yaklaşımlar öne sürmüşlerdir. Bununla birlikte Edebiyat Grupları yönteminin öğrencilerin içsel güdülenmelerini etkinleştirdiği farklı çalışmalarla ispatlanmıştır; böylece birçok farklı ülkedeki yabancı dil öğretmeni bu yöntemi araştırmaya başlamıştır ve İngilizce'nin yabancı dil yada ikinci dil olarak öğretiminin gerçekleştiği sınıflarda bu yöntemi uygulamaya başlamıştır. Bütünsel ve gerçekten öğrenci odaklı olan bu yöntem, okumaya karşı olan tutumu olumlu yönde etkileyip okuma yetisini geliştirirken, öğrencinin tümleşik becerilerini geliştirmeyi hedefler. Birçok araştırmacı (örn., Daniels, 2002; Hsu, 2004; Jacobs, 2015; Noe& Johnson, 1999; Wilfong, 2009) Edebiyat Grupları yönteminin hem öğrencilere hem de öğretmene fayda sağladığını ileri sürmektedir. Bu tartışmanın ışığında, mevcut çalışmadaki amaç Edebiyat Grupları yöntemin uygulamasının yetişkin dil öğrenenlerinin yabancı dilde okuduğunu anlama yetilerini ve yabancı dilde okumaya karşı olan tutumlarının üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, haftada üç saat okuma dersi alan, 45 İngilizce Öğretmenliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi yer almıştır. Katılımcı öğrenciler deney ve kontrol grubu olmak üzere sınıflandırılmıştır. Kontrol grubunda yer alan öğrenciler Edebiyat Grupları okuma yaklaşımıyla ilgili hiçbir uygulama almaz iken ve derslerini geleneksel, öğretmen öncülüğünde okuma yaklaşımıyla sürdürürken, deney grubundaki öğrenenlere okuma derslerinde 7 haftalık Edebiyat Grupları okuma yaklaşımı uygulanmıştır. Edebiyat Grupları yöntemini araştırmak amacıyla üç farklı veri toplama aracından faydalanılmıştır. Okuduğunu anlama ön testi, okuma ön tutum ölçeği mevcut çalışmaya zemin hazırlamak ve okuduğunu anlama son testi, okuma son tutum ölçeği ile karşılaştırma yapabilmek için her iki grupta da uygulanmıştır. Ayrıca, açık uçlu sorular, okuma tutum ölçeğini tamamlayabilmek için her iki grubun öğrenenleri tarafından, uygulama öncesi ve sonrası cevaplandırılmıştır. Edebiyat Grupları yöntemi uygulamasından sonra deney grubu öğrenenlerinin uygulama hakkında daha derin duygularını ve görüşlerini anlayabilmek için, bir sınıf içi görüşmesi değerlendirilmiştir. Sonuçlar Edebiyat Grupları yönteminin öğrenenlerin okuduğunu anlama yetisini ve yabancı dilde okumaya karşı olan tutumlarını etkilediğini göstermektedir; deney grubundaki öğrenenler okumaya karşı olumlu bir tutum geliştirmiş ve yabancı dilde okuma yetilerini geliştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
It is widely acknowledged that reading is one of the most important skills that students need to acquire in the language learning process. Therefore, studies on the reading skill to date have devoted much attention to the techniques which contribute to its improvement. Many methods have been tried and used to improve the reading skill and make the reading lesson more enjoyable for students so far. Still, many students do not favour reading lessons in a foreign language. However, the reading skill cannot be isolated from learning a foreign language since the learning process would remain incomplete without it. Considering recent studies made on reading skills, it can be said that reading is unfortunately still considered to be unpopular and unpleasant (e.g., Bağdat 2009; Işık, 2010; Yumru& Yılmaz, 2015). Foreign language teachers in Turkey are looking for methods and techniques that could bring innovation to the reading classroom since students are not much willing to read or participate in the reading lesson. Unless grades talk, learners do not have real motivation to contribute to the reading lesson. Taking the significance of reading strategies and development in language education into consideration, many researchers have suggested different kinds of approaches to reading, which can show differences regarding the procedure, context, implementation and outcomes (e.g., Karabuga& Kaya, 2013; Koçer&Turgut, 2013; Sertkaya, 2015). Nevertheless, various studies have shown that Literature Circles are a means to activate students' internal motivation; therefore, language teachers in many different countries started to research that approach and tried to apply it in classrooms where English is taught as a second or foreign language. This technique, which is holistic and genuinely student centred, aims to improve students integrated skills while it contributes to develop a positive attitude towards reading and to enhance comprehension in this skill. Many researchers (e.g., Daniels, 2002; Hsu, 2004; Jacobs, 2015; Noe& Johnson, 1999; Wilfong, 2009) suggest that Literature Circles have benefits for both, learners and their teachers In the light of the discussions above, this present study aims to find out the effects of practising Literature Circles on adult EFL learners' reading comprehensions and attitudes towards reading in a foreign language. 45 preparatory class university students, who had a three-hour reading class per week, participated in the present study. The participants were labelled into two groups as experimental and control groups. The learners in the experimental group were exposed to Literature Circles for seven weeks, while the learners in the control group got no treatment regarding Literature Circles practice but maintained with traditional teacher-led reading approaches. With the aim of investigating the effects of Literature Circles, three types of instruments were utilised to collect data. Pre-reading comprehension test(s) and pre-attitude scale(s) were administered in both groups to provide a basis for the present study and make a comparison with the post-reading comprehension tests and post-attitude scales. Furthermore, open-ended questions were answered by the participants of both groups before and after the implementation to fulfil the reading attitude scales. After the implementation of Literature Circles, a class interview was utilised to understand the deeper feelings and perspectives of the experimental group about the technique. The results revealed that Literature Circles have a favourable effect on the reading comprehension process itself as well as the attitude towards reading in a foreign language, as the participants of the experimental group both, formed a positive attitude towards reading and improved their reading achievement in L2.