Kadın ve erkek akademisyenlerin mesleki ve sivil örgütlenme yaşamlarındaki liderlilk davranışlarının karşılaştırılması
The compares behavior of women and men academics the leadership organization of professional and civic leadership in the lives
  1. Tez No: 299910
  2. Yazar: YAPRAK GONCA AĞIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Cam Tavan, Yöneticilik, Leadership, Glass Ceiling, Managerial
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada akademisyenlerin cinsiyetlerinin liderlik davranışları üzerinde etkisi olup olmadığını analiz edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırmanın örneklemini Türkiye'de bulunan on üniversitedeki dokuz farklı bölümde bulunan öğretim üyelerinden 145 kişi oluşturmaktadır.Çalışmada liderlik davranışlarına ve becerilerine yönelik bilgi toplamak amacıyla Kabacoff'un Lider Etkinliği Analizi'nden yararlanılarak oluşturulan anket kullanılmıştır. Verilerin analizi için ortalama, standart sapma, regresyon analizi ve çapraz tablolardan yararlanılmıştır.Analiz sonucunda kadın ve erkek akademisyenlerin sivil hayatlarında ve mesleki liderlik becerilerinde farklılıklar bulunurken, mesleki liderlik davranış boyutlarında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
?Is or ısn?t there an effect academics? genders on the behavior of leadership?? was analyzed in this research.The sample of the research includes onehunderedfortyfıve peoples who they are members of the faculty in different nine section in ten univesity in Turkey.The poll which includes the leader event analysis of the Kobacoff was used to gather information about behavior and skills of the leadership in this research.Whereas there are differents in the life of women and men academics and tehe skills of leadership in this result of the research, there aren?t important differents in the dimensions of the Professional leadership behavior.