Adana ili tarım alanlarında yetiştirilen önemli kültür bitkilerinde bulunan bitki paraziti nematod türleri
Plant parasitic nematode species found on important plants grown in agricultural lands in Adana
- Tez No: 299928
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ELEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki Paraziti Nematodlar, Sistematik, Faunistik, Sürvey, Adana, Plant Parasitic Nematodes, Systematic, Faunistic, Survey, Adana
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Adana ilinde kültür bitkilerinde bulunan bitki paraziti nematot türlerini araştırmak amacıyla 140 farklı alandan 2010 yılı Mayıs-Ağustos ayları içinde toprak örnekleri alınmıştır. Toprak örnekleri laboratuarda analiz edilerek bitki paraziti nematodlar elde edilmiş; daimi preparatları hazırlanarak teşhise hazır hale getirilmiştir. Tespit edilen türlerin tanımı, sinonimleri, görülen varyasyonlar, çalışma kapsamına giren alanlardaki yayılışı, literatürde kayıtlı olan yayılışları ve habitatları verilmiştir.Çalışmanın sonucunda Nematoda şubesinde Tylenchida, Aphelenchida ve Dorylaimida takımlarına bağlı 8 familya ve 12 cins içerisinde sınıflandırılan toplam 23 tür tespit edilmiştir. Saptanan türlerden 5 adedi; Pratylenchus zeae Graham, 1951, P. loosi Loof, 1960, P. delattrei Luc, 1958, Helicotylenchus digonicus Perry in Perry, Darling and Thorne, 1959, Scutylenchus cylindricaudatus Ivanova, 1968, Doğu Akdeniz Bölgesi için; Pratylenchus delattrei ise Türkiye nematot faunası için yeni tür niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Objective of this study was to investigate plant parasitic nematode species in plant cultivars of agricultural area in the province of Adana. Soil samples were taken from 140 different locations of Adana province between May and August of 2010. Soil samples were extracted in the laboratory and plant parasitic nematodes were fixed and permanently prepared for the diagnostic studies. Plant parasitic nematodes found in this study were identified and synonyms, systematic locations, distributions and habitats were given according to the literature.As a result of the study 23 plant parasitic nematode species belonging to the orders Tylenchida, Aphelenchida, Dorylaimida and 8 families and 12 genus were recorded five species; Pratylenchus zeae Graham, 1951, P. loosi Loof, 1960, P. delattrei Luc, 1958 , Helicotylenchus digonicus Perry in Perry, Darling and Thorne, 1959, Scutylenchus cylindricaudatus Ivanova, 1968, are new records for the Eastern Mediterranean Region. Pratylenchus delattrei is recorded for the first time the Nematoda fauna of Turkey.