Kentsel alanlarda turizmin planlanması ve yönetimi: Beypazarı örneği
Tourism planning and management in urban areas: Beypazari example
- Tez No: 300089
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm Planlanması ve Yönetimi, Bütünleşik Kalite Yaklaşımı (IQM), Turizm, Beypazarı, Tourism Planning and Management, Integrated Quality Management, (IQM), Tourism, Beypazarı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Pek çok tarihi olaya sahne olmuş, kültürel yönden geniş bir altyapıya sahip Türkiye'nin tarihi değerlerinin ülke kimliği açısından önemi ve korunması gerekliliği açıktır. Aynı zamanda tabiat ve kültür varlıklarının korunması ve turistik öge olarak kullanılmasının önemi de ortadadır.Turizm planlanması, turizmin toplumun daha iyi bir şekilde yaşaması ve çevresel kaliteye olan potansiyel katkısını optimal düzeye çıkarabilmek amacıyla araştırma ve değerlendirmeye dayanan bir süreçtir. Turizm planlanması, bir bölge için yapılan kapsamlı bir planlamanın bir parçası olarak düşünülmesi gereken bir planlamadır.Tez çalışması kapsamında kültürel alanlarda turizmin planlanması ve yönetimi için yurtdışı ülkelerinde kullanılan bir yöntem olan Bütünleşik Kalite Yaklaşımı (IQM), Türkiye için son yıllarda turizm yönetimi ve planlaması yapılan Beypazarı örneği üzerinde sorgulanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmakta ve aşağıdaki konuları içermektedir.Birinci bölümde, konu ile ilgili gerekli altyapıyı sağlayacak genel tanımlar, kavramlar ve örneklere yer verilmektedir. Çalışmanın amacı, yöntemi anlatılarak, bu bölümde yurtdışı ülkelerde kentsel alanlarda turizmin planlanması için uygulanan ve çalışma kapsamında kullanılacak olan yönteme (Bütünleşik Kalite Yaklaşımı (IQM) ) ilişkin bilgiler verilmektedir.İkinci bölümde, çalışma alanı olan Beypazarı'nın seçilme nedeni belirtilip, çalışma alanı hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Yapılan anket çalışmasında izlenen yöntem anlatılmaktır.Üçüncü bölümde, yapılan anket çalışması ile elde edilen bulgular ve belirlenen yöntemin Beypazarı turizm planlamasında kullanılabilirliği sorgulanmaktadır.Dördüncü bölümde ise, Türkiye'de kentsel alanlarda turizmin planlaması ve yönetimine yönelik bir model oluşturmayı amaçlayan bu çalışmaya ait elde edilen sonuçlar ve öneriler ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
To be scene of a great many historical events and in aspect of cultural infrastructure, Türkiye, for her country identity, impotance of her historical values and preservation are clear. Also, preservation of natural and cultural values and used as a touristic subject are important.Tourism planning is a process that rely on a aim which have extracted tourisms pottential addition o communities lifestyle wellness and enviromental quality to optimal level. Tourism planning also is a plan that is a part of comprehensive planning of a district.As a part of a study, tourismplanning and management in cultural areas, a method (integrated quality management (IQM) ) that is used in other countries, interrogated in tourism management and planning used coutry Beypazarı, Türkiye. Study is formed by four chapters and includes the tpics below.In the first chapter the purpose and the scope of the study is predicated and a general definition, concepts and examples furnishing the necessary under work are given way. The aim and the method of the thesis study is given. As a result of this chapter, given an iformation about the method used in other contries for tourism planning and management and study area.In the second chapter, for what reason the study area, Beypazarı, is chosen is explaned and given an detailed information about study area. The aim of the case study investigation is given.In the third chapter,the findings as the result of the case study investigations and the usage of the chosen method in Beypazarı torism planning is examined.In the last chapter, he results and suggestions are pur forward for the thesis that aimed to form a method for tourism planning and management in cultural areas in Turkey.