AlMg3/SiCp kompozit malzemelerinin darbe davranışının takviye oranı ile değişiminin incelenmesi
Investigation of impact behaviour of AlMg3/SiCp composite materials with variation of reinforcement ratio
  1. Tez No: 300172
  2. Yazar: EMRAH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLHAN ÜRKMEZ TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AlMg alaşımı, SiC takviye, Metal Matrisli Kompozit, Darbe Enerjisi, Soğuk şekil değiştirme, AlMg alloy, SiC-reinforced, metal matrix composites, İmpact Energy, Cold strain
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Partikül takviyeli metal matrisli kompozitler geleneksel metal üretim yöntemleriyle üretilebilen, dayanım ve fiziksel özellikleri takviye malzemesi ilave edilerek geliştirilebilen ileri malzemelerdir. Hafiflik, yüksek aşınma direnci, yüksek elastisite modülü, yorulma mukavemeti, yüksek sertlik ve düşük termal genleşme özelliklerinden dolayı özellikle uzay, savunma ve otomotiv sanayinde kullanımları artmaktadır. Parçacık takviyeli kompozitler darbeli çalışan makine elemanlarında kullanılmaları durumunda, takviyesiz metallerden daha düşük darbe dayanım özellikleri gösterirler. Takviye oranı arttıkça kırılganlıkları artar ve gevrek kırılma davranışı sergiler. Soğuk biçimlendirme ile dayanım artışı sağlanabilen alüminyum alaşımlarının matris malzemesi olarak kullanılması ve darbeli yükler karşısında kırılma davranışının incelenmesi bu tür kompozitlerin kullanım alanlarının belirlenmesinde belirleyici olacaktır. Literatürde soğuk sertleşebilen alüminyum alaşımları ile üretilen parçacık takviyeli kompozit malzemelerin darbe davranışını inceleyen yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada, farklı takviye oranlarına sahip ve farklı şekil değiştirme oranlarında haddelenmiş AlMg3/SiCp kompozitleri düşük hızlı darbe testlerine tabi tutulmuştur. Kompozit malzemelerin takviye oranlarının ve şekil değiştirme derecelerinin, darbe davranışına etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Particle-reinforced metal matrix composites are the materials being manufactured by using traditional material manufacturing methods, strength and physical properties of advenced materials that can be enhanced by the addition of reinforcement material. Due to the properties of light weight, high wear resistance, high modulus of elasticity, fatigue resistance, high hardness and low thermal expansion, especially in aerospace, defense and automotive industry is increasing their use. Particle-reinforced composites exhibit lower impact strength properties than unreinforced metals in case of used machine parts working in pulsed. The higher rate of reinforcement fragility increase and exhibit brittle fracture behavior. İncrease in strength can be provided with cold forming of aluminium alloys used as matrix materials and fracture behaviour of investigation against impact louds will be decisive in determining the area of use of such composite. In the literature, cold-hardening of aluminium particle reinforced composite materials, no studies have examined the behavior of impact.In this study, with different rates of reinforcement and different strain rates AlMg3/SiCp rolled composites subjected to low-speed impact tests. Strain rates and degrees of reinforcement of composite materials, impact behavior were examined.