Tunca nehrinin bakteriyolojik özellikleri ve fizikokimyasal faktörlerle ilişkisinin belirlenmesi
Bacteriological properties of Tunca river and to determine their relationships with physicochemical factors
- Tez No: 300196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN ELİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Tunca Nehri, su kalitesi, bakteriyolojik analiz, fizikokimyasal parametreler, Tunca River, water quality, bacteriological analysis, physicochemical parameters
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Edirne il sınırları içerisinde yer alan Tunca Nehri'nin bakteriyolojik ve fizikokimyasal özellikleri ile bunların birbirleriyle olan ilişkilerini belirlemek amacıyla Ekim 2010-Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada, nehirden seçilen toplam 5 istasyonda aylık periyotlarla örneklemeler yapılmıştır.Tunca Nehri'nin bakteriyolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla alınan su örneklerinde, toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı ile toplam koliform ve fekal koliform bakteri sayılarının yanı sıra Escherichia coli bakteri sayıları tespit edilmiştir. Nehrin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi kapsamında ise, su sıcaklığının yanı sıra, çözünmüş oksijen, pH, elektrik iletkenliği, tuzluluk, klorür, ışık geçirgenliği, hidrojen sülfür, magnezyum, kalsiyum, toplam sertlik, nitrit azotu, nitrat azotu, sülfat, fosfat, askıda katı madde, biyolojik oksijen ihtiyacı ve kimyasal oksijen ihtiyacı analizleri yapılmıştır. Ayrıca su ve sedimentteki bazı ağır metal (demir, bakır, çinko, kurşun ve kadmiyum) konsantrasyonları da belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, kıta içi su kaynakları sınıflarına göre değerlendirilmiş ve buna göre Tunca Nehri bazı parametreler açısından (sıcaklık, pH, klorür, nitrat azotu, sülfat, fosfat, kadmiyum) I. sınıf kalitede bulunurken, bir kısım değerler açısından (çözünmüş oksijen, nitrit azotu, demir, bakır, çinko) II. sınıf kalitede olduğu saptanmıştır. Tunca Nehri'nde saptanan toplam koliform, fekal koliform, biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyacı, kurşun değerleri ise nehir sularının IV. sınıf kaliteye sahip olduğunu göstermektedir. Nehirde ayrıca, toplam mezofilik aerobik bakterilerin yanı sıra, dışkı kökenli olan E.coli'ye de rastlanmıştır.Suyun analiz edilen fiziksel ve kimyasal değerleriyle toplam mezofilik aerobik bakteri sayıları arasında herhangi bir ilişkisi olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda, su sıcaklığı, hava sıcaklığı, elektrik iletkenliği, magnezyum, nitrit azotu, nitrat azotu, sülfat, fosfat ve askıda katı madde değerlerinin TMAB sayısı ile doğru orantılı; çözünmüş oksijen, pH, ışık geçirgenliği, hidrojen sülfür, kalsiyum, toplam sertlik ve biyolojik oksijen ihtiyacı değerlerinin TMAB sayısı ile ters orantılı olduğu belirlenmiş ve bulgular istatistiksel analizlerle de desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which was performed between October 2010-September 2011 in 5 different stations of Tunca River, it was made sampling to investigate both bacteriological and physicochemical features of the river and their relationships at monthly intervals.In order to determine the bacteriological characteristics of the Tunca River, the numbers of total mesophilic aerobic becteria, total coliforms, faecal coliforms and Escherichia coli were analyzed in the water samples. Determining the scope of the physical and chemical properties of the river, water temperature, dissolved oxygen, pH, conductivity, salinity, chloride, turbidity, hydrogen sulphide, magnesium, calcium, total hardness, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, sulphate, phosphate, total dissolved solids, biological oxygen demand and chemical oxygen demand analyses were done. Furthermore, some heavy metal concentrations (iron, cooper, zinc, lead, cadmium) of water and sediment samples has been determined. Considering the data to evaluate the water quality was determined according to the categories of the national continental water sources. As a result of this study, according to this classification, the water quality of the river was found at first level for some features (water temperature, pH, chloride, nitrate nitrogen, sulphate, phosphate and cadmium), was found at second level for some features (dissolved oxygen, nitrite nitrogen, iron, cooper and zinc). But, according to the values belonging total coliforms, faecal coliforms, biological and chemical oxygen demands and lead, the river were found has fourth quality level. Also, it was found total mesophilic aerobic bacteria and E.coli which is known from faecal in Tunca River.The aim of this investigation was to see whether if there is a relationships between physical and chemical parametres and total mesophilic aerobic becteria counts. As a result of this evaluation, it has been seen that water and air temperature, conductivity, magnesium, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, sulphate, phosphate and total dissolved solids values were directly proportional with TMAB counts; dissolved oxygen, pH, turbidity, hydrogen sulphide, calcium, total hardness and biological oxygen demand values has been seen inversely proportional with TMAB counts. In addition of that, these findings are supported by statistical analysis.