Üniversite öğrencilerinin cinsiyete göre psikolojik doğum sırası ile karşı cinsle ilişkide sosyal yetkinlik beklentisi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between social self efficacy with the interaction of the opposite sex and psychological birth order according to the gender
- Tez No: 300338
 - Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Psikolojik Doğum Sırası, Çıkma-Flört, Sosyal Yetkinlik Beklentisi, Yetkinlik Beklentisi, Karşı Cins, Psychological Birth Order, Dating-Flirting, Social Self Efficacy, Self Efficacy, Opposite Sex
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin cinsiyete göre psikolojik doğum sırası ile karşı cinsle ilişkide sosyal yetkinlik beklentisi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelemesi amaçlanmıştır.Araştırma, 2008?2009 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi'nde çeşitli fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören 421 üniversite öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin psikolojik doğum sıralarını belirlemek amacıyla uyarlaması Kalkan (2005) tarafından yapılan ?White-Campbell Psikolojik Doğum Sırası Envanteri?, karşı cinsle ilişkide sosyal yetkinlik beklentisini belirmek amacıyla ?Karşı Cinsle İlişkide Sosyal Yetkinlik Beklentisi Ölçeği (Ünlü, 2004)? ve kişisel ve ailesel özelliklere ilişkin bilgi edinmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Verilerin analizinde ?Tek Yönlü Varyans Analizi, Bağımsız Gruplar T-testi ve Ki Kare?den yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, erkeklerin, kızlara oranla aile içinde kendilerini, daha fazla memnun edici/düzenleyici (büyük çocuk) ve sevimli/ikna edici (küçük çocuk) çocuk olarak algıladıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca karşı cinsle ilişkide, ilişkiyi başlatabilme konusunda erkeklerin, kızlardan daha yüksek puan aldıkları görülmektedir.Bunun yanı sıra, memnun edici/düzenleyici (büyük çocuk) çocukların, karşı cinsle ilişkiyi sürdürebilme, dışlanmış/ihmal edilmiş (ortanca çocuk) çocukların ise ilişkiyi sonlandırabilme konusunda daha yetkin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between social self efficacy with the interaction of the opposite sex and psychological birth order according to the gender.The sample of the study consisted of 421 university students studying in different colleges in Çukurova University. For identifying the psychological birth order of the students `White-Campell Psychological Birth Order Inventory? that was adapted by Kaplan (2005) was used, for identifying the social self efficacy with the interaction of the opposite sex `Social Self Efficacy with the Interaction of the Opposite Sex Scale? by Ünlü (2004) was used and for obtaining information about the personal and family characteristics of participants `Personal Information Form? developed by the researcher was used. In the data analysis part, `One Way ANOVA, Independent Samples T-test and Chi-Square? was utilized.According to the findings of the research, it was identified that male students with regard to the females perceive themselves more satisfactory/regulator (older child) and lovely/persuasive (younger child). Moreover, in the relations with opposite sex, males got higher scores than females in initiating the relation.In addition to these, it was found that satisfactory/regulator (older child) children are more competent in maintaining the relations with opposite sex while the excluded/neglected (second child) children are more competent in terminating the relations.