Ön ergenlerde olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik ile algılanan anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between positive and negative perfectionism and perceieved parenting style in pre-adolescents
- Tez No: 300339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. REZAN ÇEÇEN EROĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Olumlu Mükemmeliyetçilik, Olumsuz Mükemmeliyetçilik, Anne Baba Tutumları, Ön Ergen, Positive Perfectionism, Negative Perfectionism, Parenting Style, Pre-adolescent
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, ön ergenlerde olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik ile algılanan anne baba tutumları arasındaki ilişkileri incelemek ve anne baba tutumları açısından (demokratik, izin verici/müsamahakâr, izin verici/ihmalkâr ve otoriter) olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçiliğin nasıl farklılaştığını belirlemektir.Araştırmanın örneklemi, 11?16 yaşları arasında, 362 kız, 364 erkek olmak üzere, toplam 726 ön ergenden, Adana ili, Çukurova, Sarıçam, Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde yer alan sekiz ilköğretim okulundan, olasılık temelli olmayan örnekleme yöntemlerinden Uygun Örnekleme ile oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan grubun, olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik düzeylerini belirlemek amacıyla ?Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği?, Algılanan anne ve baba tutumlarını belirlemek amacıyla ise ?Anne Baba Tutum Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmada toplanan veriler SPSS 11.5 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İlk önce araştırmaya katılan katılımcıların kişisel bilgileri ile ilgili özelliklerinin belirlenmesi amacıyla betimsel istatistikler hesaplanmıştır. İkinci aşamada ise olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik düzeylerinde anne baba tutumlarına, cinsiyet, anne baba öğrenim düzeyleri ve ön ergenlerin eğitim gördükleri okul türüne göre anlamlı bir farklılaşma olup olmadığını anlamak için varyans analizi yapılmıştır.Anne baba tutumları, cinsiyet, anne baba öğrenim düzeyi ve ön ergenlerin eğitim gördükleri okul türüne göre ön ergenlerin olumlu mükemmeliyetçilik düzeylerinde farklılaşma olup olmadığı incelendiğinde, anne ve baba tutumlarına göre olumlu mükemmeliyetçilik düzeylerinin farklılaştığı ve bu farklılığın demokratik anne baba tutumları lehine, ihmalkâr anne baba tutumları aleyhine olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan anne baba öğrenim düzeylerine göre de anlamlı bir farklılaşma olduğu, bu farklılığın anne ve babası okuryazar olmayan ve ilkokul mezunu olanlar lehine olduğu görülmektedir. Ön ergenlerin eğitim gördükleri okul türüne göre ise farklılığın devlet okulunda eğitim alan ön ergenler lehine olduğu belirlenmiştir. Ancak cinsiyet temel etkisinin olumlu mükemmeliyetçilik düzeylerinde anlamlı bir farklılaşma oluşturmadığı gözlenmiştir.Anne baba tutumları, cinsiyet, anne baba öğrenim düzeyi ve ön ergenlerin eğitim gördükleri okul türüne göre ön ergenlerin olumsuz mükemmeliyetçilik düzeylerinde farklılaşma olup olmadığı incelendiğinde ise, cinsiyete göre anlamlı bir farklılaşmanın olduğu ve bu farklılığın kız ön ergenler aleyhine olduğu görülmüştür. Ancak, algıladıkları anne baba tutumlarına, eğitim gördükleri okul türüne ve anne babalarının öğrenim düzeylerine göre olumsuz mükemmeliyetçilik puanlarında anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmektedir.Diğer yandan, cinsiyet, anne baba öğrenim düzeyi ve ön ergenlerin eğitim gördükleri okul türü ile anne baba tutumları ortak etkilerinin olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik düzeylerinde anlamlı bir farklılaşma oluşturmadıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between positive and negative perfectionism and perceived parenting style and to identify how positive and negative perfectionism differ in terms of parenting style (democratic, permissive, permissive/neglected and authoritarian parental attitudes) in pre-adolescents.The sample of the study consisted of 362 girls, 364 boys, totally 726 pre-adolescents from eight different elementary schools in Çukurova, Sarıçam, Seyhan and Yüreğir districts of Adana and convenient sampling that isn?t a probability based sampling technique was used. For identifying the positive and negative perfectionism levels of the participants `Positive and Negative Perfectionism Scale? was used and for identifying perceived parenting style `Parenting Style Scale? was used in the study.The data collected during the research was analyzed through the SPSS 11.5 package program. Firstly, qualitative statistics were counted for identifying the personal information and related characteristics of the participants. In the second step, variance analysis was used for understanding if there is a significant difference in positive and negative perfectionism levels of the pre-adolescents in terms of parenting style, gender, education level of the parents and the school type.When investigating whether there is a difference in positive and negative perfectionism levels of the preadolescents in terms of parenting style, gender, education level of the parents and the school type that pre-adolescents attend, it was found that positive perfectionism level differs in terms of parenting style and this difference is in favor of democratic parenting style and against the neglected parenting style. On the other hand, it was found that there is a significant difference in terms of the education level of the parents and this difference is in favor of illiterate parents and the parents graduated from elementary schools. In terms of the school type that pre-adolescents attend it was found that the difference is in favor of the pre-adolescents in state schools. However, it was observed that there is no significant difference in positive and negative perfectionism levels in terms of gender variable.When investigating whether there is a difference in positive and negative perfectionism levels of the preadolescents in terms of parenting style, gender, education level of the parents and the school type that pre-adolescents attend, it was found that there is a significant difference in terms of gender and this difference is in favor of girls. However, it was found that there is no significant difference in positive and negative perfectionism levels in terms of perceived parenting style, school type that they attend and the education level of the parents.On the other hand, the joint effect of gender, education level of the parents and the school type that pre-adolescents attend does not form a significant difference in positive and negative perfectionism levels of the pre-adolescents.