Pate de verre cam şekillendirme tekniği ile cam sanat objeleri araştırma ve uygulamaları
Research and applications of glass art objects by pate de verre glass forming technique
  1. Tez No: 300350
  2. Yazar: NECATİ ŞENOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ZİYA HALEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pate de Verre, Cam, Cam şekillendirme, Alçı kalıp, Pate de Verre, Glass, Glass Tecniques, Plaster models
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
4,5 milyar yıldır var olduğunu bildiğimiz camın hayatımızda değişmez bir şekilde yerini alması insanoğlunu bu konuda hep daha ileriye bakmaya zorlamıştır. Çeşitli tekniklerle şekillendirilen cam, günlük kullanım malzemelerinin dışında üstün görselliğiyle sanatta da yerini almıştır.İlk olarak Mısırlılar tarafından 3000 yıl önce çalışılan Pate de verre cam şekillendirme tekniği zamanla unutulmuş, Fransız seramik sanatçısı Henri Cros'un yoğun çabalarıyla tekrar canlandırılmıştır.Pate de verre cam şekillendirme tekniği, farklı malzemelerden hazırlanabilen modelin ısıya dayanıklı hammaddelerden kalıbı alınarak, içindeki modelin çıkartılıp kontrollü bir şekilde cam parçacıklarının kalıp içine doldurulması ve uygun fırın programı ile pişirilmesinden oluşmaktadır.Bu çalışmada Pate de Verre tekniği kullanılarak çeşitli atık camlardan, cam sanat objeleri tasarlanmaya çalışılmış ve uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
We know that there are 4.5 billion years to replace the glass in our lives as human beings invariably forced to look further than ever in this regard. Shaped glass for everyday use various techniques in art, visually superior materials has taken place outside.Firstly, the Egyptians 3000 years ago forgotten by Pate de Verre a glass forming technique, Henry's re-animated by intense efforts of the French ceramic artist.Pate de Verre glass forming technique, pattern of heat-resistant materials can be prepared from different materials based on the model, removed in the model, glass particles filling cooked in the oven.In this study, the objects designed with waste glass by Pate de Verre technique.