Yusuf Atılgan'ın romanlarındaki modernist unsurlar
Modernism and the elements of modernism in Yusuf Atılgan?s novels
- Tez No: 300351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, roman, modernist roman, Yusuf Atılgan, Modernism, novel, modernist novel, Yusuf Atılgan
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
İnsanoğlu, aklını evreni anlamaya yordukça tarihin akışı; Tanrısal alanın laisite karşısında mevzi kaybetmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Dünyevi alandaki akıl, laisiteden yana geliştikçe de seküler akıl sanatın ve bilimin yüklemi olmuştur.Bu noktada, çalışmanın teorik kısmında modernist romana ortam hazırlayan gelişmeler ele alınmıştır. Çalışmanın teorik kısmı, modernizmin ve modernist romanın ortaya çıkışına zemin hazırlayan Rönesans, Reform, Aydınlanma Çağı, Sanayi Devrimi gibi gelişmelerin değerlendirilmesinin ardından; modernizm ve onun sanata yansımaları değerlendirilmesinden oluşmaktadır.Daha sonra incelenen tüm gelişmelerin ortaya çıkardığı modernist romanın şekil, içerik aygıtları ve bu aygıtların Yusuf Atılgan'ın romanlarındaki işlevselliği incelenmiştir.Çalışmamıza konu olan romanlar; yabancılaşma, intihar, Freudyen Unsurlar, Sisyhpos Kompleksi, psikopatolojik durumlar, arketipler, karakterin ölümü gibi içerik aygıtları,Bilinç akışı, yabancılaştırma, serbest çağrışım, iç konuşma, montaj/kolaj,leitmotif, metinlerarasılık, olay, anlatıcı/bakışaçısı, zaman ve mekan gibi teknik aygıtlarla incelenmiştir.Çalışmaya konu olan romanların belirtilen aygıtlarla incelenmesi ise; önce belirtilen aygıtlar hakkında tanımlayıcı bilgi verme, daha sonra bu aygıtların neden modernist bir roman için belirleyici bir aygıt olarak kabul edilmesi gerektiğine değinme ve daha sonra da bu aygıtların incelememize konu olan romanlardaki yansımalarının gösterilmesi ve işlevselliklerinin tespit edilmesi şeklinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
However human being forces his mind in order to understand the universe, the span of history forms as a way of the field of the divinity loses its position against laicity. As the mind in the field of material develops in laicity?s favors, secular mind has been the predicate of art and science.At this point, the improvements which help to come out modernist novel are investigated for the theoretical aspect of the study. The theoretical part of the study include the assessment of modernism and its reflection on art after the developments such as the Renaissance, the Reform, the Age of Enlightment, the Industry Revolution which provide a good environment for modernism and modernist novel?s coming out.Later, the shape of the modernist novel that all the developments have come out, the content instruments and the functionality of these instruments in Yusuf Atılgan?s novels are analyzed.The novels which are the subject of our study are studies using the content instruments alienation, suicide, Freudian Elements, Sisyhpos Complex, psychopathological situations, archetypes, and the death of the characters.The novels are also examined with the instruments the stream of consciousness, alienation effect, brainstorming, inner speech, montage/collage, leitmotiv, intertextuality, narrator/view point, place and time.Concerning the study of the novels with the mentioned instruments, firstly definitive information about the tools is given, then why these tools need to be used as analyzing instruments in a modernist novel is explained, and finally how these tools are included in our novels which are the subject of our study and their effectiveness is displayed.