Health sector restructuring in Turkey: The impact of neoliberal policies and European Union membership candidacy; reasons, results and repercussions
Türkiye?de sağlık sektörünün yeniden yapılandırılması: Neoliberal politikaların ve Avrupa Birliği aday üyeliğinin etkileri; sebepler, sonuçlar ve yansımalar
  1. Tez No: 300552
  2. Yazar: ÖZGE ULUSKARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NURHAN SÜRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-Liberalizm, Yeni Kamu İşletmeciliği, Avrupa Sağlık Politikası, Sağlık Reformu, Sağlık Politikası, Sağlık Sektörünün Yeniden Yapılandırılması, Verimlilik, Özelleştirme, Neo-Liberalism, New Public Management, European Health Policy, Health Reform, Health Policy, Health Sector Restructuring, Efficiency, Privatization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu Tez, Türkiye'deki sağlık sektörünün yeniden yapılandırılma sürecinin iç dinamiklerini ve sonuçlarını, Neo-Liberal dönüşüm, Yeni Kamu İşletmeciliği, ve Avrupa entegrasyon sürecine odaklanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tez, diğer kamu sektörü reformlarıyla birlikte sağlık reform sürecinin; kurumsal ve yapısal düzenlemelerin yeni yüzü olan Neo-Liberalizm tarafından 1980'lerdebaşlatıldığını savunmaktadır. Bu süreç içinde, Yeni Kamu İşletmeciliği'nin özel sektör yöntem ve tekniklerine olan bağlılığıyla 1990'lardan beri Türkiye'de ve Doğu Avrupa'daki sağlık sektörü yeniden yapılandırma sürecine egemen olan Neo- Liberalizmin altında yatan felsefeyi ve temel öncüllerini yansıttığının altı çizilmektedir. Sık sık verimlilik kavramıyla karakterize edilen Yeni Kamu İşletmeciliği teknik ve yöntemleri, daha verimli çalışan bir sağlık sistemi getirdiğini iddia etmektedir. Bu iddiayı reddetmek amacıyla, son yirmi yılda Türkiye'de ve Doğu Avrupa'da uygulanmakta olan sağlık reformları tarihsel bir bağlamda incelenmiştir. Bunun yanında, Neo-Liberal politikalar , Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası tarafından önerilen politika girişimlerinin sağlık sektörünün yeniden yapılandırılma sürecinde doğrudan bir etkisi olduğu tartışılırken, Avrupa Birliği'nin organizasyon ve hizmet sunumuna ilişkin etkisinin dolaylı olduğu belirtilmiştir. Sonuç olarak, bu tezin temel amacı Türkiye'de yürütülen sağlık reformlarının sonuçlarını çok disiplinli bir bakış açısıyla inceleyip, hizmet sunan ve hizmetten yararlananlar açısından siyasi, sosyal, ekonomik ve idarisonuçlarını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the inner dynamics as well as the outcomes of the health sector restructuring process in Turkey, by focusing on Neo-Liberal transformation, New Public Management practices and European Integration process. The thesis argues that health reform process along with other public sector reforms have been initiated by Neo-Liberalism as the new face of institutional and structural arrangements during 1980s. Within that process, it is underlined that New Public Management approach with its commitment to private sector methodology and techniques reflected the underlying philosophy and basic premises of Neo-Liberalism which dominated the health sector restructuringprocess in Turkey, as well as in Eastern Europe since 1990s. Often characterizedwith the notion of ?efficiency?, the New Public Management techniques and methodologies claimed to bring a more efficiently working health system. In order to refute this claim, the health sector reforms that have been exercised in the past two decades in Turkey as well as in Eastern Europe are analyzed within a historical context. It is also argued that while the Neo-Liberal policies and policy initiatives proposed by International Monetary Fund and World Bank had a direct effect on health sector restructuring process, the role of the European Union has been indirect with regard to organization and service provision. Therefore, the main objective of this thesis is to analyze the outcomes of the health reforms carried out in Turkey in a multidisciplinary manner in order to reveal its political, economic, social and administrative implications in terms of service providers and service takers.