Early marriage: The case of Van province in Turkey
Erken evlilik: Türkiye?de Van ili örneği
- Tez No: 300592
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Erken Evlilik, Cinsellik, Annelik Ve Çocuk Bakımı, Feminism, Early Marriage, Sexuality, Motherhood and childcare
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Ataerkil kültürel bir olgu olarak erken evlilik geçmişe ait çözülmüş, bitmiş bir mesele değil, bütün trajedisi ile devam eden bir sorundur.Bu çalışmanın konusu olan erken evlilik; çocuk istismarının aile içinde, mahremiyet hapishanesinde gerçekleşme biçimlerinden birdir. Bu istismar ancak kadınlık repertuarı içinden ifade bulabilmektedir. Bu çalışmada kader, kısmet, nasip, günah, ayıp üzerinden işleyen bu dilden yola çıkarak, çocuk gelin olmanın ne demek olduğu ataerkilliğin meşru çocuk istismarı diyebileceğimiz erken evliliği nasıl kurumsallaştırdığı kadınların yaşam denyimleri üzerinden feminist bir yaklaşımla anlaşılmaya çalışılmıştır.Eşlerden biri ya da iksi birden 18 yaşın altındaysa yapılan bu evliliğe erken evlilik denmektedir. Medeni yasa erken evliliği yasaklamış olmakla birlikte erken evlilik kültürel bir pratik olarak devam etmektedir. Çalışma18 yaşından küçük olan herkesin çocuk olduğu varsayımına dayanır. Evlilik konusu feminizm için önemli olmuştur. Her ne kadar birçok feminst akım olsa bile, feminizmin evliliğe karşı eleştirel bir yaklaşımı olduğunu söyleyebliriz. Örnek vermek gerekirse, birçok radikal feminist teorisyene göre evlilik kadınları baskı altına almanın sistematik bir biçimidir. Bundan haraketle çocuk olmanın evliliğin olumsuz etkilerini yoğunlaştırabileceği düşünülmektedir.Bu çalışmanın ilgilerinden biri de çocuk olmanın evlilik deneyimini nasıl etkileyeceğidir. Bu çerçevede erken evlilik, Van'da 19 kadınla gerçekleştirilen bir alan araştırmasına dayanarak incelenmektedir. Buna ek olarak 8 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve 10 ilgili kamu görevlisi ile de görüşülmüştür. Kadınların erkek evlilik deneyimleri şu alanlarda sorgulanmaktadır. Kadının ev içi emeği, sosyal yaşama katılımı, kadına karşı şiddet, cinselik, annelik ve çocuk bakımı.
Özet (Çeviri)
The early marriage as a patriarchal cultural fact is not a retrospective solved up, ended issue but a problem lasting with all its tragedy.The early marriage which is the subject of this study is a form of actualisation of child abuse within the family, in the prison of privacy. This abuse may only be expressed within the repertoire of femaleness. Regarding this language, which is functionalized with destiny, fortune, luck, sin, immoral, the comprehension of what it means to be child-bride, how the patriarchy institutionalize the early marriage which we may call as legitimate child abuse was tried.If marriage occurs between persons either one of them or both of them is under 18 is called early marriage.Although child marriages are no legitimacy in the sense of jurisprudence, child marriage is still occurring as a cultural practice. This study based on some presumption such as everybody who is under the age of 18 is accepted as a child. Marriage is an important issue for feminism. Although there are different feminst perspectives, all of them are critical towards marriage. For instance; according to radical feminists? theoreticians? marriage is a systematic way of oppressing women hence being a child likely to intensified adverse consequences of marriage.The main concerns of this study how their child status affects their marriage experiences. In this frame work early marriaged studied based on a field research conducted on 19 women in Van province .In order to get diversity in Van, four districts were chosen. The scopes that women?s marriage experiences are questioned are the following women?s domestic labor, women participating in social life, violence against women, sexuality, motherhood and childcare. In order to get more insight about the issue 8 representatives of non governmental organizations and 10 public officials who interested in women issue are met.