Political parties and democratization in Georgia
Gürcistan'daki siyasi partiler ve demokratikleşme
- Tez No: 300623
- Danışmanlar: DOÇ. AYÇA ERGUN ÖZBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gürcistan, Siyasi Partiler, Siyasi Seçkinler, Demokratikleşme, Georgia, Political Parties, Political Elites, Democratization
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez Gürcistan'daki demokratikleşme sürecinde çok partili sistemin gelişimini ve siyasi partilerin rolünü incelemektedir. Gürcistan'daki çok partili sistem ve demokratikleşme sürecine ışık tutmak için bağımsızlık öncesi ve bağımsızlık sonrası süreçler ayrıntıyla incelenecektir. Hem çok partili sistemi hem de demokratikleşmeyi şekillendiren koşullar Gürcistan'daki siyasi parti yöneticileri, sivil toplum örgütleri sorumluları ve akademisyenler ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar ile elde edilen bulgular ışığında yorumlanmıştır. Sovyetler sonrası gelişen siyasi sistemde iktidar partisi ve muhalefetin arasındaki ilişkilerin niteliği demokratikleşme açısından önemlidir. Siyasi seçkinlerin arasındaki farklılaşma ve mutabakat eksikliği demokratikleşme sürecini sekteye uğratan temel nedenlerdir. Dolayısıyla, Gürcistan'daki siyasi parti sistemi sayı olarak birçok siyasi partiye sahip olsa da siyasi sistem iktidar partisinin güdümündedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the development of the multi-party system and the role of political parties in the process of democratization in Georgia during both pre-independence and post-independence periods. The conditions shaping both the multi-party system and democratization are analyzed in the light of findings obtained through in-depth interviews with the representatives of political parties, civil society organizations and academicians in Georgia. In accordance with the post-Soviet political system, the nature of the relationship between the ruling party and the opposition is crucial. The diversification among the elite groups and the lack of pact formation among the political elite is the main reason which hinders the process of democratization. Hence, despite the Georgian political party system has numerous political parties; it is shaped in accordance with the dominant political party system.