The differentiation of emotions of shame and guilt in adolescents with maternal breast cancer
Annesi göğüs kanserli ergenlerdeki suçluluk ve utanç duygularının birbirinden ayrıştırılması
- Tez No: 300752
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, göğüs kanseri, ergen, suçluluk, utanç, Sinematerapi, Müdahale Tekniği, Kalitatif Çalışma, Cancer, breast cancer, adolescents, self-conscious emotions, Cinematherapy, Interventions Technique, Qualitative Study
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, annesi göğüs kanseri olmuş ergenlerdeki suçluluk ve utanç duygularını meydana çıkarmak ve bu duyguların birbirinden ayrışıp ayrışmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu duyguları ortaya çıkarmak için bir cümle tamamlama testi ile mülakatlar kullanılmıştır. Çalışma, yaşları 16-20 arasında değişen 10 katılımcıyla gerçekleştirilmiş, her katılımcıyla toplam 4 seans yapılmıştır. İlk seans tanışma seansı olup, katılımcının annesinin hastalığı hakkındaki bilgisi değerlendirilmiş, daha sonra Cümle Tamamlama Testi verilmiştir. İkinci seansta katılımcı ile araştırmacı Pandora'nın Kutusu adlı filmi izlemiş, ardından da Cümle Tamamlama Testi'nin ikinci versiyonu katılımcılara doldurtulmuştur. Filmin kullanılmasındaki ana amaç, ergenlerdeki utanç ve suçluluk duygularınını farkındalık düzeyine çıkartmaktır. Üçüncü seansta her katılımcıyla 20 dakika süren mülakatlar yapılmştır. Bu mülakatlara ?müdahale? ismi verilmiş olup bunun nedeni ergenlerin hissettiği suçluluk ve utanç duygularının gurur duygusu ile değiştirilmesinin amaçlanmasıdır. Dördüncü ve son seans 1 hafta sonra gerçekleştirilmiş olup film ve mülakatların duygular üzerindeki etkisinin sürüp sürmediğini kontrol edilmiştir. Son seansa, 10 katılımcıdan 3'ü katılmıştır.Bu çalışmada iki analiz uygulanmıştır. İlki Cümle Tamamlama Testi ile ortaya çıkan suçluluk ve utanç duygularının frekans analizi olup ikincisi ise mülakatlarla yapılan kalitatif analizdir. Her iki analizin sonucunda da katılımcıların suçluluk ve utanç duygularını hissettiklerini belirtmişler ve bu duyguların birbirinden ayrıştırılabildiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, filmin ve mülakatların suçluluk ve utanç duygularını arttırıp arttırmadığı ve bu duygu frekanslarının seanslar arasında değişip değişmediğine de bakılmış olup, hem filmin hem de mülakatların sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları yorumlanmış, sınırlılıkları ve diğer araştırmalar için öneriler sıralanmış ve açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at revealing and differentiating the emotions of shame and guilt felt by the adolescents with maternal cancer. In order to reveal and differentiate these emotions, a sentence completion task and interviews were used. The study was conducted on 10 adolescents in age range of 16-20. With each participant, four private sessions were made. In the first session, the participant?s knowledge of his/her mother?s condition was evaluated through the Sentence Completion Test. In the second session, Pandora?s Box, a film by Yeşim Ustaoğlu was watched with the participant to understand if the film evoked the targeted emotions and the second format of Sentence Completion Test was given. In the third session, 20 minute interviews were conducted with the participant, privately. These interviews were called ?interventions? because they aimed to intervene to the process of feeling guilty and ashamed and replace them with a positive self-conscious emotion, pride. The fourth and final session was conducted after one week and aimed to check if the anticipated affect of film and interventions lasted. Only 3 participants out of 10 returned for the fourth session, so the fourth session was left out of the analysis.Two main analyses were conducted in the current study. The frequencies of shame and guilt were examined in the Sentence Completion Test analysis and the interviews were analysed qualitatively. The outcome resulted that in both Sentence Completion Test and interview analysis, the adolescents with maternal cancer revealed emotions of shame and guilt. Furthermore, in the Sentence Completion Test analysis, it was tested whether the frequency of emotions of shame and guilt increased or decreased by the intervention of the film and interviews and the outcome yielded that neither the film Pandora?s Box nor the interventions made any significant effect. The results were evaluated and the implications were discussed. Finally, limitations of the study and recommendations for future research were explained.