The relationship between mathematics achievement emotions, mathematics self-efficacy, and self-regulated learning strategies among middle school students
Ortaokul öğrencilerinde matematik başarı duyguları, matematik özyeterliği ve özdüzenleyici öğrenme stratejilerinin ilişkisi
  1. Tez No: 377920
  2. Yazar: BAŞAK ÇALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÇAPA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik BaĢarı Duyguları, Matematik Özyeterliği, Özdüzenleyici Öğrenme Stratejileri, Sınıf Seviyesi, Cinsiyet, Mathematics Achievement Emotions, Mathematics Self-Efficacy, SelfRegulated Learning Strategies, Grade Level, Gender
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin matematik başarı duyguları, matematik özyeterlikleri ve özdüzenleyici öğrenme stratejileri arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamıştır. Aynı zamanda, öğrencilerin matematik başarı duygularının cinsiyet ve sınıf düzeyine göre değişip değişmediği incelenmiştir. Çalışmanın verileri Ankara'nın dört ilçesinde öğrenim gören 2250 altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencisinden toplanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanan Matematik Başarı Duyguları Ölçeği (Pekrun, Goetz, Frenzel, Barchfeld ve Perry, 2011), Matematik Becerileri Özyeterlik Ölçeği (Usher, 2007), Özdüzenleyici Öğrenmeye yönelik Özyeterlik Ölçeği (Usher, 2007) ve Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi'nin Özdüzenleyici Öğrenme Stratejileri (Pintrich, Smith, Garcia ve McKeachie, 1991) alt boyutu kullanılmıştır. Doğrulayıcı Faktör Analizi, Matematik Başarı Duyguları Ölçeği'nin yedi farklı duygu boyutunu ölçtüğü sonucunu vermektedir. Sonuçlar duyguların ayırt edilebilirliğini göstermektedir. Her bir faktörün güvenirlik katsayısı .81 ile .92 arasında değişmektedir. Matematik Becerileri Özyeterlik Ölçeği ve Özdüzenleyici Öğrenmeye yönelik Özyeterlik Ölçeği tek faktörlü bir yapı göstermektedir. Cronbach alfa değerleri sırasıyla .96 ve .93'tür. Ölçekler beklenildiği gibi çalışmaktadır. Çok Değişkenli Varyans analizine göre, kaygı, umutsuzluk ve utanç duyguları cinsiyete göre istatiksel olarak anlamlı değişmektedir. Ayrıca, utanç haricindeki tüm başarı duygularında sınıf seviyesine göre farklılıklar vardır. Kanonik korelasyon sonuçları, sınıf seviyesine bakılmaksızın pozitif matematik duyguları (haz, gurur) ile matematik becerileri özyeterliği, özdüzenleyici öğrenme özyeterliği ve özdüzenleyici öğrenme stratejilerinin pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Öte yanda, negatif duygularla (öfke, kaygı, umutsuzluk, bıkkınlık, utanç) matematik becerileri özyeterliği, özdüzenleyici öğrenme özyeterliği ve özdüzenleyici öğrenme stratejileri arasında negatif yönde ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explain the relationship between mathematics achievement emotions, mathematics self-efficacy, and self-regulated learning strategies of middle school students. In addition, mathematics achievement emotions were examined with respect to gender and grade level. Data were collected from 2250 sixth, seventh, and eighth grade students from four districts in Ankara. Data collection instruments were Achievement Emotions Questionnaire in Mathematics (AEQ-M), Mathematics Skills Self-Efficacy (MSSE) and Self-Efficacy for Self-Regulated Learning (SESRL) scales and Self-Regulated Learning Strategies subscale of Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). AEQ-M, MSSE, and SESRL were adapted by the researcher. Confirmatory Factor Analysis for Turkish version of AEQ-M yielded seven-factor emotions model with reliability coefficients ranging from .81 to .92. The results confirmed the differentiation of emotions. Turkish versions of MSSE and SESRL scales both revealed one-factor structure while Cronbach alphas were .96 and .93, respectively. Hence, adaptations of both scales worked as intended. Multivariate Analysis of Variance results showed that anxiety, hopelessness, and shame differed significantly by gender. Furthermore, all achievement emotions except shame displayed grade level differences. Canonical correlation results indicated that higher levels of positive emotions (enjoyment, pride) were correlated with higher levels of mathematics skills self-efficacy and self-efficacy for self-regulated learning and with greater use of self-regulated learning strategies. Yet, higher levels of negative emotions (anger, anxiety, hopelessness, boredom, shame) were correlated with lower levels of mathematics skills self-efficacy, self-efficacy for self-regulated learning, and less use of self-regulated learning strategies regardless of grade levels.