Transformation from national developmentalism to global developmentalism: The case of Turkey
Ulusal kalkınmacılığın küresel kalkınmacılığa dönüşümü: Türkiye örneği
- Tez No: 300770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Kalkınmacılık, Küresel Kalkınmacılık, yerel, küresel, küresel kapitalizm, National developmentalism, global developmentalism, local, global, global capitalism
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Dünyanın özellikle 1980'lerden sonra ulusal kalkınmacılıktan yeni bir kalkınmacılık formuna geçişe tanıklık ettiği şeklindeki gözlem kalkınma tartışmalarında son yıllarda çokça tartışılan bir gözlemdir. Buna ek olarak, kalkınma kavramının tamamen işlevini ve anlamını yitirdiği gözlemi de literatürde yaygın bir tartışma konusudur. Ancak ulusal kalkınmacılığın sonrasında, kalkınmacılık söylemini kullanan ve artık ulus devletler eliyle değil uluslar arası kuruluşlar eliyle yürütülen projelerin hangi kalkınmacılık formuna denk düştüğü ya da bu yeni formun nasıl isimlendirileceği belirgin değildir. Bu tezde ulusal kalkınmacılığın yerini bu bağlamda küresel kalkınmacılık olarak tanımlanan sürece bıraktığı ve bu yeni kalkınmacılık formunun küresel kapitalizmin yerellik ve tikellik kavramları aracılığıyla işlemekte olduğu iddiası savunulacaktır. Küresel kalkınmacılığın mantığının artık kalkınma teriminin kavramsal içeriğinde bulunan bir takım niteliklerle işlemediği ve bu kalkınmacılık formunun işleyişinin kalkınma kavramının içkin özellikleri ile bağdaşmadığı ve dolayısıyla artık kalkınmacılık olmadığı bu tezin bir diğer temel iddiasıdır. Tezin alan araştırmasında, ulusal kalkınmacılık, küresel kalkınmacılık ve bu ikisi arasında yer aldığı düşünülen kalkınma modellerinin mantığı ile yürütüldüğü düşünülen birçok büyük ve daha küçük ölçekli projeler incelenmiştir. Temel olarak bu projelerde çalışan uzmanlar, projelerin etkilediği alanlarda yaşayan yerel halkla yapılan derinlemesine mülakatlar ve de bu projelerin nesnel sonuçları dikkate alınarak bu dönüşümün ve bu farklı kalkınma modellerinin söylemsel bir analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The argument that the world has been witnessing a transformation from national developmentalism towards a new form of developmentalism especially after the 1980s has increasingly become more widespread in the development literature. Moreover, the concerned literature has recently been dominated by the provocative claim that the notion of development itself is no longer operational and meaningful. However, it is still very ambiguous as to how this new form of development which is primarily implemented by the hands of the international corporations and institutions rather than the nation-states is being conceptualized with regard to the existing models of development and how to name it. This dissertation advances the claim that the national developmentalism has given way to what will be called as the `global developmentalism? in this context and it operates through the notions of the locality and particularity, which are conceptual elements intrinsic to the global capitalism. This dissertation will also attempt to reveal that the logic of global developmentalism no longer depends on the main conceptual categories of the notion of development; thus it can no longer be regarded as a form of developmentalism. The field research of this dissertation involves the analysis of several major and minor projects which are thought to be implemented within either national developmentalism or global developmentalism, or intermediate forms between these two. This dissertation will advance a discussion on the transformation from national developmentalism to global developmentalism and make a discourse analysis of these two forms of developmentalism by interpreting the data obtained from the deep interviews with experts that have worked in these projects, the local inhabitants in the project-affected areas, and from analysis of the observable consequences of these projects.