Konjestif kalp yetmezliğinin kronik obstrüktif akciğer hastalığı atağı ile başvuran hastalardaki görülme oranı, atak sıklığına ve şiddetine etkisi
The rate of congestive heart failure and its effects on the copd exacerbation frequency and severity
- Tez No: 301163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH atak, kalp yetmezliği, BNP, COPD Exacerbation, Heart Failure, BNP
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Hastanemize KOAH atakla başvuran hastalarda konjestif kalp yetmezliği sıklığını ve konjestif kalp yetmezliğinin KOAH atak sıklığına ve şiddetine etkisini belirlemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya hastanemize KOAH atakla başvuran toplam 56 hasta alındı. Kalp yetmezliği ekokardiyografik inceleme ile belirlendi. Hastaların demografik verileri ve atak sayılarını belirlemek için standart bir anket uygulandı. BNP, SFT ve diğer laboratuvar tetkiklere bakıldı.Bulgular: Olguların 34'ü (%60,7) erkek, 22'si (39,3) kadındı. Olgular 40-86 yaş arasında olup, yaş ortalaması 66±9 yıl idi. Hastaların 21'inde (%37,5) izole diyastolik, 6'sında (%10,7) izole sistolik ve 2'sinde (%3,6) kombine tip (diyastolik+ sistolik) olmak üzere toplam 29'unda (%51,8) sol kalp yetmezliği gözlendi. Kalp yetmezliğinin atak sıklığı ve şiddetine etkisi bulunmadığı ancak hastanede yatış süresini uzattığı görüldü (p=0,804)Sonuç: KOAH atakla başvuran olgularda özellikle sol kalp diyastolik disfonksiyonu sık görülmektedir. Hastaların hastanede yatış süresi uzamaktadır. Bu nedenle benzer etiyoloji ve semptomlara sahip olan bu hastalarda olası bir kalp yetmezliği tanısının atlanmaması için ekokardiyografik inceleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to assess the rate of congestive heart failure and its effects on the COPD exacerbation frequency and severity, in COPD patients admitted to our hospital with exacerbation.Study Design: Totally 56 patients involved to the study, admitted to our hospital with COPD exacerbation. Heart failure was determined by echocardiographic assessment. To determine the demographic characteristics and exacerbation frequency a standard questionnaire was performed. PFT, BNP and other laboratory tests were done.Results: 34 (60.7%) of the cases were male and 22 (39.3%) were female. The cases were between the ages of 40 and 86, mean age was 66±9 years. 21 (37.5%) of the patients had isolated diastolic, 6 (10.7%) had isolated systolic, 2 (3.6%) had both systolic and diastolic; and totally 29 (51.8%) of them had left heart failure. The heart failure did not have an effect on exacerbation frequency and severity, but it was related to longer duration of the stay at hospital (p=0.804).Conclusion: Especially left heart diastolic dysfunction is common in patients who applied to the hospital with COPD exacerbation. The duration of the stay at hospital prolongs in these patients. For this reason, echocardiographic evaluation should be performed to those patients, because they have similar etiology and symptoms, not to underestimate the diagnosis of a probable heart failure.