Tiroid kanserleri ile e-kaderin ß-katenin arasındaki ilişki ve e-kaderin ß-katenin düzeyi ile metastaz ilişkisi
The relationship between thyroid cancer and e-cadherin/ß-cathenin and the quantity of e-cadherin/ß-cathenin and metastasis
  1. Tez No: 301178
  2. Yazar: ŞAHİN FAHRETTİN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER AKINOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: E-kaderin, ß katenin, Tiroid Kanseri, CTNNB1 gen mutasyonu, E-cadherin, ß-cadhenin, Thyroid Carcinoma, CTNNB1 gene mutation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Tiroid kanserleri tüm kanser olgularının yaklaşık %1 kadarını oluşturmasına karşın endokrin sistemde en fazla görülen kanserdir. Çalışmamızda 100 tiroid kanseri olgusu değerlendirildi. Bunlardan 33'ü papiller kanser, 42'i papiller kanser foliküler varyant, 20'i foliküler karsinom, 5'i az diferansiye tümörlü hastalardı. Foliküler kanserli olan hastaları minimal invaziv ve yaygın invaziv olarak ayrıldı. Foliküler kanserlerden 12 minimal invaziv, 8 hasta yaygın invazivdi. Tüm olgular PCR ve immünohistokimyasal metodlar kullanılarak incelendi. PCR da ß-katenin mutasyonu olup olmadığı araştırıldı.Materyal ve Metod: İmmünuhistokimyasal incelemede tüm preparatlar E kadherin ve ?? -katenin boyaları ile boyandı. Az diferansiye tümörler incelenirken aynı preparatın iyi diferansiye alanların da güçlü boyanma gözlenirken, kötü diferansiye alanlarda hiç boyanma gözlemlenmemiştir.Bulgular: ? -katenin (CTNNB1) gen mutasyonu tüm olguların 44 (% 44,0) tanesinde pozitif bulunmuştur. Kanser çeşidi ile PCR'da bulunan mutasyonu arsında bir korelasyon saptanmamıştır. Boyun diseksiyonu yapılmış olan hastaların 4 (% 40,0)'nüde ? -katenin (CTNNB1) gen mutasyonu pozitif olup, yapılmayan hastaların 40 (% 44,4)'ında pozitiftir. Bunlar arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştirİyi diferansiye tümörlerden kötü diferansiye tümörlere doğru gidildikçe E-kaderin ekspresyonunun azaldığı gözlenmiştir. E-kaderin ve ß-katenin kompleksinde gelişen dengesizlik iyi diferansiye tümörlerin az diferansiye tümörlere dönüşümünde rol oynamakta ve aynı zamanda bölgesel lenf nodu metastazı gelişimine katkıda bulunmaktadır.(p=0,0001)Sonuç: E-kaderin/ ß katenin kompleksini spesifik olarak hedefleyen antikanser ajanlar geliştirilmektedir ve bu ajanlar az diferansiye tiroid kanseri tedavisi için de araştırılmalıdır. Böylelikle ölümcül malignitesi olan hastalar için bir tedavi umudu olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid cancers are nearly %1 of all cancer cases although it?s the most common cancer of the endocrine system. In our study 100 cases of thyroid cancer were reviewed. Among these cases, there were 33 papillary carcinoma, 42 follicular variant of papillary carcinoma, 20 follicular carcinoma and 5 low differentiated carcinoma patients. Follicular carcinoma patients were divided into minimally invasive and widely invasive groups. 12 of these cases were minimally invasive, while 8 cases were widely invasive. All of the cases were analysed with PCR and immunohistochemical methods. ?-cathenin mutation was studied with PCR.Material and Method: All the preparates are stained with E-cadherin and ? -cathenin for immunohistochemical studies. When low differentiated carcinomas are observed, well differentiated areas of same preparates were intensely stained but poor differentiated areas were unstained.In % 44 of all cases, ? -cathenin (CTNNB1) gene mutation was detected. There was no relationship between the type of cancer and the mutation found in PCR. In 4 (% 40.0) patients with modified neck dissection and in 40 (% 44.4) patients with neck undissection, ? -cathenin (CTNNB1) gene mutation was detected positive. There was no significant difference between these two groups.Findings: A decrease in the expression of E-cadherine was observed when we go through well differentiated tumors to poorly differentiated tumors. Imbalance between E-cadherin and ? -cathenin has an important role in the transformation from well differentiated carcinomas to poorly differentiated carcinomas and also promote regional lymph nodes metastasis (p=0,0001).Conclusion: As a conclusion anticancer agents that specifically target E-cadherin/ ? -catenin currently are under development and should be investigated as therapy for poorly differentiated thyroid carcinomas because they may offer hope for the treatment of individuals diagnosed with this fatal thyroid malignancy.