Jinekolojik abdominal cerrahilerde peroperatif deksmedetomidin verilmesi ile yara yerine levobupivakain infüzyonunun ağrıya etkilerinin karşılaştırılması.
Comparison of the effects of perioperative dexmedetomidine and levobupivacaine infusion at wound on pain in abdominal gynecologic surgery.
  1. Tez No: 301187
  2. Yazar: PINAR ERDALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİYE ÇÖÇELLİ (PİRBUDAK)
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Fentanil, deksmedetomidin, levubupivakain, hiperaljezi, kronik ağrı, Fentanyl, dexmedetomidine, levobupivacaine, hyperalgesia, chronic pain
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada fentanil kullanımına ve cerrahiye bağlı hiperaljezi ve kronik ağrıyı önlemede deksmedetomidin ile levobupivacainin etkinliği araştırıldı. Jinekolojik abdominal cerrahi operasyonu olacak ASA I, II risk grubunda 18-65 yaş arası 75 hasta çalışmaya alındı ve hastalar randomize 3 gruba ayrıldı. Grup D: Deksmedetomidin, grup L: Lokal ve grup K: KontrolTüm gruplara fentanil, propofol, rokuronyum ve sevofluran ile standart genel anestezi verildi. Grup D'ye anestezi indüksiyonundan önce 0,5 mcg/kg deksmedetomidin iv yoldan 10 dk'da ardından 0,4-0,6 mcg/kg/sa infüzyonu verildi. Grup L'ye insizyon alanına katater yerleştirildi. Ardından 10 ml/sa levobupivakain infüzyonu postoperatif dönemde 48. sa'e kadar devam edildi. Grup K'ya anestezi indüksiyondan önce iv 10 ml SF 10 dk'da verildi.Tüm gruplarda digital basınç algometresi ile ağrı eşiği ölçümü preoperatif ve postoperatif 24. ve 48. sa'de ön kol, insizyon, insizyon 2 cm üstü ve insizyon 2 cm altında yapıldı. Postoperatif VAS, ilk analjezik istek zamanı, analjezik tüketimi kaydedildi. Postop 6. ayda ve 12. ayda kronik ağrı gelişip gelişmediği kaydedildi.Postoperatif 24. ve 48. saat VAS değerleri grup D ve grup L'de grup K'dan düşük bulundu (24. saatte sırasıyla 1,20±1,08, 1,10±1,07, 1,96±1,33 ve 48. saatte 0,48±0,85, 1,50±1,06, 0,58±0,83) (p?0,05). Grup D ve grup L'de grup K'ya göre analjezik tüketiminde azalma saptandı (postoperatif 0-24 saatte sırasıyla 97,62±26,55 ml, 93,62±31,82 ml ve 127,94±35,76 ml) (p?0,05). Grup L'nin insizyon ağrı eşik değerleri grup K'dan yüksek bulundu (p?0,05) (24. saatte sırasıyla 873,330±398,410 g, 667±233,57 g ve 48. saatte 909,330±409,77 g, 667,79±233,57 g). Altıncı ayda kronik ağrı gelişmesi grup D, grup L ve grup K'da sırasıyla %22, %25, %63 oranlarında görüldü (p?0,05).Deksmedetomidin ve yara yerine levobupivakain infüzyonunun analjezik ihtiyacını azalttığı, analjezi kalitesini artırdığı ve kronik ağrı gelişimini önlediği bulunmuştur. Hiperaljeziyi önlemede yara yerine levobupivakain ve deksmedetomidin infüzyonunun etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated the effectiveness of dexmedetomidine and levobupivacaine in prevention of chronic pain and hyperalgesia due to use of fentanyl and surgery. After obtaining the approval of the ethical committee, 75 patients, ASA I, II risk group, age between 18-65 years,undergoing abdominal gynecological surgery were enrolled and patients were divided into 3 groups with randomization. Group D :Dexmedetomidine, group L: Local and group C: Control.All groups had standard general anesthesia with fentanyl, propofol, rocuronium, and sevoflurane. In Group D, before induction of anesthesia patients were administered 0.5 mcg / kg dexmedetomidine intravenously in 10 min followed with dexmedetomidine infusion at a rate of 0.4-0.6 mcg / kg / h. In Group L a catheter was placed to the incision area. Then, 10 ml / h levobupivacain infusion continued in the postoperative 48 h period. Before induction of anesthesia in Group C was given 10 ml of saline in 10 min.In all groups, pain threshold measurement of with digital pressure algometer was performed preoperatively, postoperatively 24 and 48th hours on front arm, on insizion, 2 cm above and 2 cm below of the insizion. Postoperatively, VAS, time to first analgesic request, analgesic consumption were recorded. After surgery: at 6 and 12th months developing of any chronic pain were recorded.Postoperatively, VAS values lower in Group D and group L compared to group C (at 24. h as 1,20±1,08, 1,10±1,07, 1,96±1,33 and at 48. h 0,48±0,85, 1,50±1,06, 0,58±0,83) (p?0,05). Group D and group L showed a decrease in analgesic consumption than group C (at postoperative 0-24 h as 97,62±26,55 ml, 93,62±31,82 ml and 127,94±35,76 ml) (p?0,05). In Group L, postoperative insizion pain threshould level is higher than group C (at 24 h as 873,330±398,410 g, 667±233,57 g and at 48 h 909,330±409,77 g, 667,79±233,57 g) (p?0,05). We determined postoperatively chronic pain development at 6. month in group D, group L and group C as 22%, 25%, 63% (p?0,05).We determined the decrease of the need for analgesics, increase of the quality of analgesia, preventing the development of chronic pain with dexmedetomidine and levobupivacaine infusion at wound. Levobupivacaine infusion at wound and dexmedetomidine infusion were concluded as effective in preventing the hyperalgesia.