Proksimal humerus kırıklı hastalarda hemiartroplasti sonuçlarımız (Klinik, radyografik ve ultrasonografik değerlendirmeler)
Hemiarthroplasty results ın patients with proximal humerus fractures
- Tez No: 301269
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN ÖZTUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Proksimal humerus kırıkları, humeral ofset, fonksiyonel skorlar, Proximal humeral fractures, humeral offset, functional scores
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yaşlı hastalarda, üç/dört parçalı kırıklarda, humerus başının yarılmalı kırıklarında yüksek osteonekroz gelişme riski nedeni ile uygun tedavi yönteminin seçimi tartışmalıdır. Bu tür kırıklar konservatif ya da cerrahi olarak tedavi edilirler. Yapılacak tedaviye, hastanın yaşına, kemik kalitesine, hastanın yaşamdan beklentisine ve cerrahın tecrübesine göre karar verilir. Humerus proksimal uç kırığında ciddi deplasman ve açılanma yoksa, humerus başının kanlanması zarar görmemişse konservatif tedavi kabul edilebilir sonuçlar sağlayabilir. Plak vida ile osteosentez proksimal şafta uzanan instabil kırıklarda ve metafizer bölgeye uzanan büyük fragmanları olan kırıklarda kullanılabilir. Yumuşak dokuya dikkat ederek osteosentez yapıldığında primer HA`ya göre benzer ya da daha yüz güldürücü sonuçlara neden olmaktadır. Ancak başarısızlıkla sonuçlanmış plak vida ile osteosentez sonrası HA sonuçları primer HA`ya göre daha kötüdür. Bu tez çalışmasında Mersin Üniversitesi Araştırma Uygulama Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine 2005-2010 yılları arasında başvuran proksimal humerus kırıklı hastalarda uyguladığımız hemiartroplasti sonuçlarımız değerlendirilmiştir. Hastalara ameliyat öncesi ve sonrası direk grafileri ve bazı hastalarımızın ultrasonografi sonuçları ile Constant, Spadi ve Qdash skorları karşılaştırıldı. Hastalarımızın direk grafi ile değerlendirdiğimiz humeral ofsetleri ile Constant (r=0,712; p=0,006), Spadi ağrı (r= -0,688; p=0,006), Spadi fonksiyon(r= -0,628; p=0,022), Spadi toplam(r= -0,650; p=0,016) ve elevasyon dereceleri (r=0,795; p=0,001) arasında korelasyon tespit edildi. Hemiartroplasti, ameliyat sonrası rehabilitasyona uyum sağlayabilecek, büyük bir ameliyatı kaldırabilecek medikal olarak stabil hastalarda, dikkatli cerrahi teknik ile yapıldığında başarılı olunmaktadır. Uygun hastalarda proksimal humerus kırıklarının tedavisinde HA seçimi, hastaların ağrılarının azalması ve fonksiyonel sonuçlarının başarılı olabilmesi açısından doğru bir tercihtir.
Özet (Çeviri)
Selection of appropriate treatment is not solved in elderly patients with fracture which have three-four part and dissociated humeral head because of the high risk of developing osteonecrosis Such fractures are treated conservatively or surgically. Treatment options are decided according to the patient's age, bone quality, the patient's life expectancy and experience of the surgeon. If there is not severe displacement and angulation of the proximal end of humerus and also if blood supply of humeral head doesn`t damage ; conservative treatment can provide acceptable results. Osteosynthesis with plate and screws are used in unstable fractures which extend to proximal shaft and a large fragment fractures which extend to metaphysis. To make osteosynthesis with paying attention to the soft tissue provides better results than primary HA. However, the results of the HA after failed osteosynthesis with plate and screws worse than the primary HA. In our thesis between 2005-2010 admitted to MERSIN UNIVERSITY ORTHOPAEDICS AND TRAUMATOLOGY CLINICS in patients who underwent hemiarthroplasty results of proximal humerus fractures were evaluated. The patients were compared with CONSTANT, SPADI and QDASH scores according to pre-and postoperative X-rays and ultrasonography results of some patients. Patients humeral offsets that evaluated by x ? ray roentgonegraphy are correlate with Constant (r = 0.712, p = 0.006), Spadi pain (r = -0.688, p = 0.006), Spadi function (r = -0.628, p = 0.022), Spadi total (r = -0.650, p = 0.016) and degrees of elevation (r = 0.795, p = 0.001). HA can be successfull with careful surgical technique in medically stable patient to handle a major surgery and to adapt to post-operative rehabilitation. HA as a treatment option for patients in the treatment of proximal humerus fractures is a correct choice in terms of pain reduction and functional outcomes of patients.