Pankreas, safra yolları ve ampuller bölge kanserlerinde HER2 ekspresyon artışının prognostik değeri
Prognostıc value of HER2 overexpressıon ın patıents wıth pancreatıc, bılıary tract and ampulla vater cancers
- Tez No: 301270
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARICAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: HER2, pankreas ve safra yolları kanserleri, sağkalım, HER2, panceras and biliary tract cancers, survival
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
HER2 ekspresyon artışı başta meme kanseri olmak üzere pek çok solid kanserde prognostik ve prediktif değere sahiptir. Ancak hala pankreas, safra kesesi, kolanjioselüler ve ampuller bölge kanserleri için HER2' nin sağkalım üzerine olan etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmada bu kanser türlerinde HER2 ekspresyon artışının etkileri incelenmiştir. 30 pankreas kanseri, 17 safra kekesi kanseri, 12 kolanjioselüler ve 10 ampuller bölge kanseri hastasında immünohistokimyasal olarak HER2 boyanması yapıldı ve sağkalım başta olmak üzere farklı parametreleri değerlendirildi. HER2 ekspresyon artışının tespiti için poliklonal HER2 antikoru kullanıldı. İmmün yanıt değerlendirilirken membranöz boyanma için mide kanserlerinde kullanılan test standartları kullanıldı. İki safra kesesi kanseri hastasında (%11,76) HER2 için kuvvetli (3+) membranöz boyanma izlendi. Kuvvetli pozitif boyanma (2+ ya da 3+) tüm hastaların %2,90' ında izlenmiştir. Bir pankreas kanseri hastasında (%3,33) ve bir kolanjioselüler kanserli hastada (%8,33) HER2 için zayıf (1+) membranöz boyanma izlendi, hiçbir ampuller bölge kanseri hastasında HER2 için membranöz boyanma izlenmedi. HER2 ile membranöz boyanan hasta sayısı az olduğu (2 hasta, %2,90) için bu hastalarda sağkalım analizi yapılamadı. Sitoplazmik HER2 boyanma skorlarına göre hastalar hafif (0-3), orta (4-5) ve şiddetli (6-7) olarak üç gruba ayrıldı. 17 hasta (%24,66) hafif, 22 hasta (%31,88) orta, 30 hasta (%43,46) şiddetli sitoplazmik boyanma özelliğine sahipti. İstatistiksel olarak anlamlılık sınırında olarak (p=0.052) HER2 için hafif sitoplazmik boyanma özelliği gösteren hastaların diğerlerinden daha uzun sağkalım süresine sahip olduğu görüldü.Çalışmamızda pankreas, safra kesesi, kolanjioselüler ve ampuller bölge kanserlerinde HER2 ekspresyon artışının membranöz boyanma ile az sayıda tespit edildiği ve sağkalım analizi yapılamadığı, sitoplazmik boyanma özelliklerinin ise sağkalım ile ilişkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
HER2 overexpression has been linked to clinical outcomes in several solid tumors, such as breast cancer. However, the correlation between HER2 overexpression and survival in pancreatic carcinoma, gallbladder cancer, cholangiocellular carcinoma and ampullary carcinoma remains unclear. In this study the impact of HER2 overexpression on survival in pancreatic carcinoma, gallbladder cancer, cholangiocellular carcinoma and ampullary carcinoma was examined. Immunohistochemical staining of 69 patients were analyzed in association with survival data. To determine HER2 overexpression in this series, the polyclonal antibody included in HercepTest, which is used worldwide for clinical examination of HER2 overexpression in breast cancer, was used. Immunoreactivity was classified according to the scale presented in the ToGa trial. Two cases of gallbladder cancer (%11,76) had a score of 3+, one case of pancreas (%3,33) and one cholangiocellular carcinoma (%8,33) had of a score of 1+. Therefore, HER2 overexpression (score 3+) was observed in only in 2 cases of all patients (%2,90). All ampullary cancer patients had a score of ?0?. Not only membraneous also cytoplasmic staining for HER2 were classified as three divided subgroups according to total staining scores; mild (0-3), moderate (4-5) and severe (6-7). Patients in mild groups had shorter survival times than those with moderate and severe gorups, but not statistically significant (p=0,052).These results should not encourage further investigation of treatments using molecular targeting agents against HER2 protein to improve the survival of these patients.