Sıçan inferior epigastrik ada flebinde Taurin'in iskemi-reperfüzyon hasarını önleyici etkisi
The effect of taurine on ıschemia ? reperfusion ınjury ın rat ınferior epigastric ısland flap
  1. Tez No: 301291
  2. Yazar: MBARAKA LJOHIY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇİZMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Taurin, İskemi-reperfüzyon hasarı, İnferior epigastrik ada flebi, Taurine, İschemia-reperfusion injury, Inferior epigastric island flap
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Taurin güçlü antioksidan özelliklere sahip bir organik aminoasittir. Taurinin antioksidan etkinliği radikal toplayıcı (scavenger) özelliğine bağlanmaktadır. Ayrıca, organizmada Nitrit Oksit (NO) tutucusu olarak da fonksiyon görür. Bu çalışmada sıçanlardaki iskemi - reperfüzyon hasarına taurinin etkisini araştırmak amacıyla inferior epigastrik ada flep modelini kullandık Toplamda 22 adet erkek Sprague - Dawley cinsi sıçan 3 gruba randomize ayrıldı. Grup I; Taurin desteksiz ve iskemili grup, grup II; Taurin destekli ve iskemili grup, grup III; kontrol grubu olarak oluşturuldu. Grup I ve II'de kaldırılan inferior epigastrik ada fleplerine 5 saatlik iskemi uygulandı. Grup II'ye reperfüzyondan 30 dakika öncesinde intraperitoneal olarak taurin (250 mg/kg) enjekte edildi. 72 saatlik reperfüzyonun ardından deney gruplarındaki 16 sıçanda histopatolojik değerlendirme, flep yaşayabilirliği (nekroz alanları) ve serum örneklerinde endojen Malondialdehid (MDA), uyarmalı Malondialdehid (MDA) ve demir indirgeyici antioksidan (FRAP) miktarları incelendi. Kontrol grubunda ise sadece biyokimyasal değerlendirme yapıldı.Taurin enjekte edilen tedavi grubunda serumdaki endojen MDA, uyarmalı MDA ve FRAP Taurin desteksiz gruba göre daha düşük saptandı. Flep yaşayabilirliğinin ise Taurin uygulanan iskemi- reperfüzyon grubunda sürvi değeri ortalama % 80 iken bu oran sadece İskemi-reperfüzyon grubunda ancak % 54 olarak tespit edildi. Histopatalojik analiz sonucunda Taurin grubunda Taurinsiz gruba göre deri flebindeki damar yoğunluğunda anlamlı artış mevcutken, lenfosit, plazmosit, nötrofil polimorf ve nekroz miktarında anlamlı derecede düşme tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda taurinin iskemi - reperfüzyon hasarını oluşturan mekanizmaları etkileyerek hasarı minimuma indirdiği gibi iyileşmeyi de hızlandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Taurine is an organic amino acid which has strong antioxidant property. Taurine act as scavenger of free radical which gives its antioxidant property. It also attenuates nitric oxide in organisms. In this study, we used inferior epigastric artery island flap model to investigate the effect of taurine in ischemia reperfusion injury in rats. Twenty-two Sprague-Dawley male rats were divided into three groups: Group I (n=8) was ischemia-reperfusion group without taurine treatment, Group II (n=8) was taurine treatment ischemia-reperfusion group and Group III (n=6) was the control group. All groups were randomily choosed. After elevation of the inferior epigastric artery island flap, five hours of ischemia was performed in experimental groups. 30 minutes before the reperfusion, taurine (250mg/kg) was injected intraperitoneally in group II. After 72 hours of reperfusion, histological tissue sample, and flap viability (necrosis area) and amount of endogen malondialdehyde (MDA), stimulated malondialdehyde (MDA) and Ferric reducing antioxidant power (FRAP) in serum were evaluated, in group I and group II. In control group only biyochemistry were evaluated in serum.Amount of endogen and stimulated malondialdehyde and FRAP were significantly lower and the flap viability was significantly 80% in taurine treatment ischemia-reperfusion group and 54% in schemia-reperfusion group without taurine teatment, when compared the outcomes of histological analysis between taurine treated schemia-reperfusion group with ischemia-reperfusion groups, the angiogenesis were significantly higher, the lymphocyte, plasmacyte, neutrophil polymorph and necrosis were significantly lower than schemia-reperfusion groups. Our results showed that taurine affected the process of the ischemia reperfusion injury, provided certain protective effects, and improved the flap survival after the ischemia reperfusion injury.