Mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda refleksolojinin sedasyon düzeyi ve yaşamsal belirtiler üzerine etkisi
The effects of reflexology on vital signs and sedation level ın patients on mechanical ventilation support
  1. Tez No: 301451
  2. Yazar: ESRA AKIN KORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHID
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik Ventilasyon, Refleksoloji, Yaşamsal Belirtiler, Sedasyon, Mechanical Ventilation, Reflexology, Vital Signs, Sedation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu randomize kontrollü, tek kör deneysel araştırma, mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda refleksolojinin sedasyon düzeyi ve yaşamsal belirtiler üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinde, 16 Ağustos 2010 - 20 Ocak 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya alınma ölçütlerine uyan mekanik ventilasyon desteğinde olan toplam 60 hasta oluşturmuştur.Araştırmanın verilerinin toplanmasında, ?Hasta Tanıtım Formu?, ?Glaskow Koma Skalası?, ?Yaşamsal Belirtiler İzlem Formu?, ?Ramsay Sedasyon Skalası? ve ?Amerikan Yoğun Bakım Hemşireler Birliğinin Sedasyon Değerlendirme Ölçeği? kullanılmıştır.Uygulama ve kontrol grupları yaşa ve cinsiyete göre rastgele gruplama yöntemi ile basit randomizasyon tekniği kullanılarak seçilmiştir. Uygulama grubundaki hastalara refleksoloji kulak, el ve ayak bölgelerinin her birine 10'ar dakika olmak üzere, belirlenmiş alanlara toplam 30 dakika uygulanmıştır. Refleksoloji her bir hasta için sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki defa arka arkaya toplam 5 gün, 10 seans olarak uygulanmıştır.Uygulama ve kontrol grubundaki hastaların refleksolojinin yaşamsal belirtiler, Ramsey Sedasyon Skalası ve Amerikan Yoğun Bakım Hemşireler Birliğinin Sedasyon Değerlendirme Ölçeği alt ölçeklerinden aldıkları puan ortalamalarını değerlendirmek amacıyla Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi kullanılmıştır.Uygulama ve kontrol grubundaki hastaların 1., 2., 3., 4. ve 5. günlerde ölçülen sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, nabız hızı ve solunum hızı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Uygulama ve kontrol grubundaki hastaların 1.,2.,3.,4. ve 5. günlerde değerlendirilen Amerikan Yoğun Bakım Hemşireler Birliğinin Sedasyon Değerlendirme Ölçeği Ajitasyon, Anksiyete, Uyku ve Hasta-Ventilatör Uyumu alt başlıklarından aldıkları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır.Sonuç olarak, mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda uygulanan refleksolojinin hastaların yaşamsal belirtiler değerlerini ve Amerikan Yoğun Bakım Hemşireler Birliğinin Sedasyon Değerlendirme Ölçeğinin alt başlıklarından aldıkları puan ortalamalarını azalttığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, refleksolojinin mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda sedasyon ihtiyacını azalttığını, yaşam belirtiler değerlerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This randomised, single blind, experimental study was implemented in order to examine the effect of reflexology on vital signs and sedation levels in patients receiving mechanical ventilation support.The study was carried out in the Anesthesiology and Reanimation Clinic of Ege University Medical Faculty Hospital between 16 August 2010 and 20 January 2011. The sample for the research was formed from 60 patients who met the study criteria and who were receiving mechanical ventilation support.A Patient Identification Form, the Glasgow Coma Scale, a Vital Sign Monitoring Form, the Ramsey Sedation Scale, and the American Association of Critical-Care Nurses Sedation Assessment Scale were used in data collection.Experimental and control groups were selected using a simple randomization technique with a random grouping method according to age and gender. Reflexology was applied for a total of 30 minutes to designated areas in the ears, hands and feet for a period of 10 minutes in each area in the experimental group.. Reflexology was administered to each patient twice a day, morning and afternoon, for a total of 5 days consecutively, that is 10 sessions in a week.Repeated measures analyses of variance (R_ANOVA) were used to evaluate the effectiveness of reflexology on vital signs, Ramsay Sedation Scale scores, and American Association of Critical-Care Nurses Sedation Assessment Scale Subscales scores.A statistically significant difference was found between mean systolic and diastolic blood pressure, respiratory rate, and pulse rate values on the first, second, third, fourth and fifth days in patients in the experimental and control groups. A statistically significant difference was found between mean Ramsay Sedation Scale points and American Association of Critical-Care Nurses Sedation Assessment Scale Subscales points on the first, second, third, fourth and fifth days in patients of both the experimental and control groups.As a result, it was found that reflexology applied to the ears, hands and feet of patients receiving mechanical ventilation support reduced the vital signs and American Association of Critical-Care Nurses Sedation Assessment Scale Subscales scores. These results are show that reflexology applied to patients receiving mechanical ventilation support reduced the level of sedation required and positively affected the vital signs.