Kuşburnu (Rosa canina) petallerinin genel ekstraktının ve esansiyel yağlarının antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
The research of antimicrobiyal activities of general extracts and essential oil of Rosa canina's petal
  1. Tez No: 301557
  2. Yazar: KEMAL ARIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSA KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rosa canina, Antimikrobiyal etki, Ekstraksiyon, Disk difüzyon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Tokat yöresinde kendiliğinden yetişebilen Rosa canina bitkisine ait petaller toplanmış ve bu petallerin genel ekstraktının ve esansiyel yağlarının antibakteriyel ve antifungal etkileri araştırılmıştır. Genel ekstraksiyon işlemlerinde Soxhlett Sistemi kullanılırken, esansiyel yağların elde edilmesi işlemi için ise Clevenger Sistemi kullanılmıştır. Elde edilen ekstreler, 5 gram pozitif bakteri, 5 gram negatif bakteri ve 5 fungus olmak üzere 15 farklı mikroorganizma üzerinde denenmiştir. Rosa canina petallerinden elde edilen ekstrelerin bu çalışmada kullanılmış olan gram pozitif bakteriler (Staphylococcus aureus, Streptococcus hominis, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Streptococcus pyogenes), gram negatif bakteriler (Eschericia coli, Pseudomonas aureginosa, Klebsiella pnemoniae, Enterococcus faecalis, Salmonella enteritidis) ve funguslar (Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus,Penicillium stoloniferum, Penicillium verricosum, Aspergillus niger) üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri Disk Difüzyon Metoduna göre araştırılmıştır. Ayrıca bitki ekstrelerinin test mikroorganizmalarına karşı göstermiş oldukları antimikrobiyal etkilerin mikroorganizmaya göre değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.Elde edilen bulgulara dayanarak bitki ekstreleri içinde antibiyotiklerin oluşturduğu inhibisyon zonlarına en yakın ve kayda değer etkinin Bacillus cereus üzerinde olduğunu söylemek mümkündür ( Esansiyel yağ 18 mm, aquaz ekstraktın üst sıvı fazı 18 mm, İPM 22 mm, SCF 24 mm).Yapılan değerlendirmede, elde edilen ekstrelerin, esansiyel yağın ve aquaz ekstraktın, birçok bakteri üzerinde farklı seviyedeki etkileri görülmüş ancak pozitif ve negatif kontroller göz önünde bulundurulduğunda kayda değer olmadıkları görüşüne varılmıştır. Funguslar için yapılan değerlendirmede ise bitki ekstrelerinin tercih edilen funguslar üzerinde hiçbir zon oluşturamadığı görülmüş, bu nedenle fungusların bu maddelere karşı bakterilerden daha dirençli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, The plant's petals of Rosa canina, which is naturally grown in Tokat district are collected and the petals are observed of the antibacterial and antifungal effects of general extraction and essential oil. While in the general extraction process, System of Soxhlett was used, for acquisition process of essential oil System of Clevenger was used. The obtained extracts are tested on 15 different microorganism which are 5 gram positive bacteria, 5 gram negative bacteria and also 5 funguses. The antimicrobial activities on used The gram positive bacteria (Staphylococcus aureus, Streptococcus hominis, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Streptococcus pyogenes) and the gram negative bacteria (Eschericia coli, Pseudomonas aureginosa, Klebsiella pnemoniae, Enterococcus faecalis, Salmonella enteritidis) and the funguses (Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Penicillium stoloniferum, Penicillium verricosum, Aspergillus niger) of extracts obtained from Rosa canina petals are searched according to Disk Diffusion method.However the antimicrobial effects of the plant's extracts shown against test microorganisms are observed that there are different effects on every microorganism.Based on obtained findings, when we compare with inhibition zones formed by antibiotics, it is possible to say that the closest and remarkable effect is on Bacillus cereus in plant extracts. ( Essential oil 18 mm, the top surface liquid phase of aquaz extract 18 mm, İPM 22 mm, SCF 24 mm).In the evaluation, it is seen that there are effects in different levels on a lot of bacteria of obtained extracts, essential oil and aquaz extract but when we consider positive and negative controls it is concluded that they are not remarkable; however, in the evaluation for funguses, it is seen that plant extracts can't form any zone on preferred funguses, because of that it is concluded that funguses are more resistant than bacteria against these substances.Key Words : Rosa canina, Antimicrobial effect, Extraction, Disc diffusion.