Karbonik anhidraz II ve IV izoenzimlerinin koyun böbrek dokusundan saflaştırılması karakterizasyonu ve bazı kimyasalların etkilerinin araştırılması
Purification and characterization of carbonic anhydrase isoenzymes II and IV from sheep kidney and investigation of some chemicals? effects on the enzyme activity
- Tez No: 301753
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. İRFAN KÜFREVİOĞLU, YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Karbonik anhidraz, izoenzim, koyun böbreği, metal, antibiyotik
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada koyun böbrek dokusundan CA IV ve CA II izoenzimleri sırasıyla 2055,56, 4893,62 EU x mg-1 spesifik aktiviteleriyle ve %30,83, %60,75 verimlerle ve 139,45 ve 227,61 saflaştırma katsayıları Sepharose-4B-L-tirozin-sülfanilamit afinite kromatografisi kullanılarak saflaştırıldı. Saflaştırılan enzimlerin saflığını kontrol etmek ve alt birim molekül kütlelerini tespit etmek amacıyla SDS-poliakrilamid jel elektroforezi yapıldı ve tek bantlar gözlendi. CA IV izoenzimi için molekül kütlesi 32 kDa olarak ve CA II izoenzimi için molekül kütlesi 29 kDa olarak belirlendi. Ayrıca her iki izoenzim için yapılan karakterizasyon çalışmalarında optimum iyonik şiddet, optimum pH, optimum sıcaklık, stabil pH değerleri belirlendi. Her iki izoenzim aktivitesi üzerine bazı ağır metallerin ve bazı antibiyotiklerin etkileri hem esteraz aktivitesi metodu ile hem de hidrataz aktivitesi metodu kullanılarak araştırıldı. İnhibisyon etkisi gösteren ilaç ve metallerin IC50 değerleri ve Ki sabitleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study, CA IV and CA II isoenzymes of sheep kidney tissue were purified with 2055.56 and 4893.62 EU x mg-1 of specific activities, 30.83% and 60.75% of purification yield and 139.45 and 227.61 of purification folds respectively by using Sepharose-4B -L-tyrosine-sulfanilamide affinity chromatography. Purity of the enzymes were verified and subunit molecular masses of the enzymes were determined by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. SDS-PAGE results showed a single band and the molecular weight of CA IV and CA II isoenzyme were determined as 32 kDa and 29 kDa, respectively. In addition to these, optimum ionic strength, optimum pH, optimum temperature and stable pH values were determined for both isoenzymes in performed kinetic studies. Effects of some heavy metals and antibiotics on the activity of isoenzymes were investigated by the method of both esterase activity and hydratase activity. IC50 values and Ki values of metals and chemicals showing the inhibition effect were calculated.Keywords : Carbonic anhydrase, isoenzyme, sheep kidney, metal, antibiotic