1923-1950 arası Türk romanında Osmanlı imajı
The Ottoman image in Turkish novel between 1923-1950
  1. Tez No: 301944
  2. Yazar: GİZEM AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL GÖKÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, Türk romanı, bağlam, yazar, Image, Turkish novel, context, writer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
?1923-1950 Arası Türk Romanında Osmanlı İmajı? adlı bu çalışma, Osmanlı'nın Cumhuriyet dönemi yazarları tarafından nasıl algılandığını ortaya koymayı amaçlayan bir imaj çalışmasıdır. İmaj, gerçeğin kendisi değildir. Bu nedenle, romanlarda tarihsel gerçeklik boyutundaki Osmanlı değil, yazarların yansıttığı Osmanlı önem kazanmaktadır. Bu bağlamda romanlar yazar merkezli olarak değerlendirilmiş; ancak Cumhuriyet dönemi yazarlarının Osmanlı algısını şekillendiren sosyal, kültürel ve siyasal konjonktür, çalışmaya bu açılardan da yaklaşmayı gerekli kılmıştır. Bu nedenle imajın yorumlanması aşamasında tarih ve sosyoloji gibi bazı bilimlerin sunduğu bilgilerden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which is named as ?The Ottoman image in Turkish novel between 1923-1950?, is an image study that aims to reveal how the Ottoman was perceived by the writers of Republic period. The image is not the reality itself. Therefore, not the reality dimension of the Ottoman, but the Ottoman which the writers reflected has come into prominence in the novels. In this regard, the novels have been evaluated as writer centered; but the social, cultural and poitical conjuncture which shaped the Ottoman perception of the Republic period writers has made it necessary to approach to this study from these aspects. For this very reason, at the stage of interpretation of the image, the information of some sciences like history and sociology have been benefited from.