Kadın öğretmenlerin sorunları ve toplumsal cinsiyet: Diyarbakır ili örneği
Woman teacher?s problems and gender: Case of Diyarbakır city
- Tez No: 302036
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın öğretmen, toplumsal cinsiyet ayrımı, Woman teacher, social gender discrimination
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kadının toplumsal rolleri ile öğretmenlik mesleği ilişkilendirilmiş ve toplumsal kalkınmanın temel öğesi kadın eğitimi olarak görülmüştür. Bu düşüncenin yansımaları tarihsel gelişim içinde eğitimin her aşamasında etkilerini göstermektedir. Kadın öğretmenler ?toplumsal kalıp yargılar? ve ?ataerkil yaklaşım? nedeniyle ?özel alan? olarak nitelendirdiğimiz aile yaşamlarında ve ?kamusal alan? olarak nitelendirdiğimiz okul ortamında kadın olmalarından dolayı sorunlar yaşamaktadırlar.Bu çalışmada; Diyarbakır ilinde, kadın öğretmenlerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amaçlanmış, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik ?nitel araştırma yöntemi? uygulanmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Diyarbakır il merkezinde ve köylerinde görev yapan kadın öğretmenler oluşturmaktadır.Örneklem içerisine dâhil olan 20 kadın öğretmenle görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler görüşmecinin izni alınarak ses kayıt cihazına kaydedilmiş, tek tek dinlenip çözülerek yazılı metin haline getirilip, raporlaştırmadan önce görüşmecilere sunulmuştur. Görüşmecilerin onayı alındıktan sonra, veriler araştırmada kullanılmıştır. Araştırmada; sorulara verilen yanıtlar, katılımcıların kod isimleri kullanılarak, çizelgelere aktarılmıştır. Çizelgelere aktarılan görüşler içeriklerine göre analiz edilerek yorumlanmıştır.Bu çalışmanın kadın öğretmenlerin sorunlarının belirlenmesi ve sorunlarına çözüm önerilerinin üretilmesinde yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The social roles of woman is related with profession of teacher and seen as the fundamental object of public improvement. Throughout the historical improvemen,t the reflections of this tought has shown it?s effects in every phase of education. In connection with ?social die judgements? and ?male authoritarian approach, in their family life described as ?private field? and in school life described as ?public life? ? woman teachers confront with problems because of their being woman.In this study; it?s aimed to determine the problems that the woman teachers confront with in Diyarbakır. In this study, ?qualitative analysis method ? is applied to put forward the perceptions and events, realistic in natural circumstances and integrated shape. Woman teachers have been working in urban or rural in Diyarbakır forms the universe of this study.Interviews made with 20 woman teachers involved in examples. Interviews made are recorded by taking the permission of interviewer, and before being reported the records have been scripted and presented to the interviewer. After taking interviewer?s approval datum is used in the research. Answers given to the questions are written in the charts by using kod names of the participants. Views written in the charts are interpreted by analyzing according to their contents.It is considered that this study would negotiate in determining the problems and in producing solutions to the problems of woman teachers.