Family policies in different welfare state models: Spain and Sweden examples
Refah devletlerinde aile politikaları İspanya-İsveç örneği
- Tez No: 302047
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇAYHAN, PROF. DR. ULRİCH MÜCKENBERGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, aile politikası, refah düzeyi yüksek ülke, çocuk bakımı, doğum izni, vergilendirme, kadınlar, Gender, family policy, welfare state, child-care, parental leave, taxation, women
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı yapıdaki refah devletlerindeki aile politikalarını incelemek, ülkelerde uygulanan aile politikalarının ne denli büyük bir önem taşıdığını vurgulamaktır. Geçmişten günümüze, toplumun temel birimi olan aileye yönelik politikaları inceledğimizde, ülkelerdeki gelişmişlik seviyesiyesinin uygulamadaki mevcut aile politiklarıyla birebir ilintili olduğunu görmekteyiz.Günümüzdeki aile politikalarını ele aldığımızda, her ne kadar bugün daha etkili politikalar geliştirilmiş olsa da kadınlar hala evdeki başlıca hizmet sunucu olarak görülmektedir. Bu nedenle, aile politikası denildiğinde de akla gelecek ilk şey, ülkelerde uygulanan mevcut aile politikalarının yanısıra toplumsal cinsiyet ve eşitlik gibi kavramları da ele almaktır.Bu çalışmada, iki farklı refah ülkesi olan, bir Akdeniz ülkesi olan İspanya ve bir İskandinav ülkesi olan İsveç'in aile politikalarına yönelik uygulamaları, karşılaştırmalı olarak analiz edilecek ve bu ülkelerdeki aile politikaları; çocuk bakımı, doğum izni, çocuk/aile ödenekleri ve vergilendirme gibi başlıkları altında incelenecektir.Çalışmada, özellikle bu iki ülkenin seçilmek istenmesinin nedeni; iki ülkenin de uygulamada birbirlerinden farklı aile politikası modellerine sahip olmalarıdır. Ayrıca, çalışmada farklı aile modellerin ele alınması karşılaştırılmalı olarak yapılan çalışmanın daha iyi analiz edilmesini sağlayacaktır. Özellikle refah devletlerinden biri olan İspanya'yı diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığımızda, İspanya'da aile politikaları için yapılan harcamaların milli gelirdeki payı, kadının toplumdaki yeri, cinsiyet rolleri ve aile politikalarına yönelik doğum yardımı, çocuk bakımı, sosyal sigorta düzeni gibi alanlardaki hizmetlerini İsveç ile karşılaştırdığımızda yetersiz kaldığını gözlemleyeceğiz. Diğer taraftan da, kendisine eşitlik prensibini ilke edinen ve adaletli aile politikalarıyla ünlenen İsveç'i ise diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında uygulamadaki mevcut aile politikalarıyla daha cömert ve kapsamlı bir örnek teşkil ettiğini gözlemleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the family policies in welfare states and to emphasize how important the family policies implemented in those countries. Policies concerning the family, which is the main unit of the society, are directly related with the development level of that country. When we handle the family policies of today and the past, we see that women are still considered as the main providers of care in the house even if more effective policies are developed. Therefore, we can state that family policies cannot be handled comparatively without incorporating social equality dimension in all measurements aimed at family policies.For this aim, the family policies of two different welfare states, a Mediterranean country, Spain and a Nordic country, Sweden will be shortly analyzed as for their welfare state typologies and the family policies of these countries will be examined under the titles of child care, parental leave, child/family allowances and taxation. Finally, the family policies of these two countries will be briefly compared to each other.When compared with other European Union Spain?s welfare system does not provide a good example of the effects of social security and other policies on gender roles because, by comparison with other European countries, provision in areas such as maternity benefit, child and family policy is limited. Sweden, though it is currently undergoing welfare reforms, is still one of the most generous and comprehensive examples of a welfare system, which is supposed to help women, especially in policies which are meant to ease women?s re-entry to work and support them in the task of balancing family and paid work responsibilities.