Magical realism in postcolonial British fiction: History, nation and narration
Büyülü gerçekçilik, sömürgecilik, sömürgecilik sonrası, kültürel melezlik, ulus devlet
  1. Tez No: 302079
  2. Yazar: TANER CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. BELGİN ELBİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Büyülü Gerçekçilik, Sömürgecilik, Sömürgecilik Sonrası, Kültürel Melezlik, Ulus Devlet, Magical Realism, Colonialism, Postcolonialism, Cultural Hybridity, Nation-state
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Başlığı, ?Sömürgecilik Sonrası Dönem Britanya Romanında Büyülü Gerçekçilik: Tarih, Ulus ve Anlatı? şeklinde Türkçeleştirilebilecek bu çalışmanın amacı, büyülü gerçekçilik yazın türünün sömürgecilik sonrası dönemde ortaya çıkan ulusal edebiyatlarda ulus ve tarih kavramlarının yansıtılmasındaki işlevsel rolünü ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışmada, İngiliz edebiyatının sömürgecilik sonrası döneminde büyülü gerçekçilik anlayışına uygun olarak yazılan dört roman çağdaş edebiyat kuramları çerçevesinde incelenmiştir. Giriş bölümünde, büyülü gerçekçiliğin edebiyat terimi olarak sınıflandırılmasına ilişkin sorunlar, roman türü ile ulus kavramı arasındaki ilişki, sömürgecilik sonrası dönemin edebiyat çalışmalarındaki yeri ve önemi gibi temel konulara açıklık getirilerek, çalışma kapsamının sınırlarını belirleyen kuramsal ve tarihsel çerçeve çizilmiştir. ?Resimden Edebiyata Büyülü Gerçekçilik: Büyülü Gerçekçiliğin Tarihçesi? başlıklı ilk bölümde, büyülü gerçekçiliğin resim sanatındaki başlangıcından Avrupalı ve Latin Amerikalı yazarlar ve eleştirmenler tarafından edebiyat alanına uyarlanmasına kadar geçen tarihsel süreç aktarılarak, büyülü gerçekçiliği tanımlamaya yönelik farklı yaklaşımlar ve bu çerçevedeki kuramsal tartışmalar ele alınmıştır. ?Latin Amerika'dan Dünyaya: Büyülü Gerçekçiliğin Yayılması? başlıklı ikinci bölüm, Hindistan'ın ve Afrika'daki sömürgelerin bağımsızlıklarını kazanmalarından önceki ve sonraki dönemlere ait edebiyat geleneklerinin anahatları çizilmiştir. Böylece, çalışma kapsamında incelenecek romanlar için gerekli olan tarihsel bağlam sunulmuştur. Büyülü gerçekçiliğin üçüncü dünya ülkeleri edebiyatındaki yükselişinin temel nedenleri, sömürgecilik dönemi sonrası edebiyat çalışmalarındaki kuramsal paradigma değişimi ışığında ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca, sömürgecilik sonrası edebiyat çalışmalarıyla ilgili terminolojiye açıklık getirilerek `İngiliz milletler topluluğu,' `sömürgecilik sonrası' ve `yeni sömürgecilik' gibi kavramlar arasındaki faklılıklar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü ve dördüncü bölümlerinde, büyülü gerçekçilik anlayışına uygun olarak yazılan dört romanın (Salman Rushdie'nin Geceyarısı Çocukları - 1981, Shashi Tharoor'nun Muhteşem Hindistan Romanı - 1989; Ben Okri'nin Aç Yol - 1991 ve Syl Cheney-Coker'ın Alusine Dunbar'ın Son Rüzgarı - 1990) kapsamlı incelemeleri sunularak, yazarların, ulusal tarihlerini ve melez kültürel kimliklerini yansıtmada büyülü gerçekçiliğin metinsel olanaklarından ne şekilde yararlandıkları ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde ise, çalışma kapsamındaki tartışmalar bir araya getirerek, büyülü gerçekçiliğin sömürgecilik dönemi sonrası Britanya romanındaki işlevsel rolüne ilişkin tespitler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at delineating the function of magical realism as a narrative mode in the literary representations of history and nation in postcolonial literatures through a thorough analysis of four magical realist novels in the light of contemporary literary theories. In the Introduction, the historical and theoretical framework of the dissertation is presented by a discussion of the problems of magical realism?s classification as a literary term, the relationship between the novel and the nation as well as the current status of postcolonialism in literary studies. Chapter I titled ?From Painting to Literature: A Genealogy of Magical Realism? surveys the development of magical realism from its origin in European painting to its appropriation into literature by European and Latin American writers and critics. The contested definitions of magical realism and critical questions surrounding these are also explored in this chapter. Chapter II, titled ?From Latin America to the Globe: DissemiNation of Magical Realism,? provides historical contextualisation for the discussion of the selected novels, outlining the generic and thematic preoccupations in postcolonial literatures in Africa and India immediately before and after independence. Then, it proceeds to analyse the relation between the paradigmatic transformation in postcolonial studies and the concomitant rise of magical realism as the literary expression of Third World countries. This chapter also provides a brief history of postcolonial studies and specifies terminology related to the field of study with particular attention to the difference among such terms as `commonwealth,? `postcolonial? and `neo-colonial.? Chapter III and Chapter IV are devoted to a thorough analysis of the selected novels: Salman Rushdie?s Midnight's Children (1981), Shashi Tharoor?s The Great Indian Novel (1989), Ben Okri?s The Famished Road (1991) and Syl Cheney-Coker?s The Last Harmattan of Alusine Dunbar (1990). The main focus of attention in these chapters is the ways in which the novelists in question have exploited magical realism to represent their hybrid cultural and national identities. The Conclusion brings together debates conducted in the course of the research work and attempts to provide some insights that may help to understand the cultural work of magical realism in postcolonial British fiction.