Magical realism in Salman Rushdie's Midnight's Children and the Moor's Last Sigh: A postcolonial study
Salman Rushdie'nin sömürge sonrası romanlarında büyülü gerçekçilik: Geceyarısı Çocukları ve Mağriplinin Son İç Çekişi
  1. Tez No: 732875
  2. Yazar: BAYAN ASIM KAMAL SARIKAHYA
  3. Danışmanlar: Assoc. prof. SAMAN HASHEMIPOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Salman Rushdie, postkolonyal teori, Gece Yarısı Çocukları, Mağripli'nin Son İç Çekişi, Büyülü Gerçekçilik, Hindistan, Salman Rushdie, postcolonial theory, Midnight's Children, The Moor's Last Sigh, magical realism, India
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, Salman Rushdie'nin Gece Yarısı Çocukları ve Mağripli'nin Son İç Çekişi kitaplarındaki büyülü gerçekçiliği postkolonyal bir bakış açısından incelemektedir. Son yıllarda gerçek bağlamda fantastik elementleri işlemek için en yaygın olarak büyülü gerçekçilik kullanılmıştır. Bu tarz, tarihi romanlarda gerçekte olabilecek olaylara parallel olan olayları gözler önüne sermek için tercih edilmektedir. Salman Rushdie de bu akımda yazan yazarlar içinde en önde gelenlerden biridir. Hint asıllı bir yazar olarak, eserlerini hem Hintçe ve hem İngilizce dilinde yazmıştır. Rushdie'nin romanları büyülü gerçeklik kapsamında hayal ve gerçekliği etkili bir şekilde ve yeterince harmanlamaktadır. Kişilik krizi, yobazlık, sömürgecilik gibi farklı konularda eleştirilerini ve mesajını aktarmak için kullandığı yazma üslubu bu edebi tarzda yapılan çalışmaların temelini oluşturmaktadır. Gece Yarısı Çoçukları kitabı Hindistan'ın İngiliz sömürüsü olmasından özgürlüğe geçişini tasvir etmektedir. İngiliz liderlerin ülkeyi terk etmesinden sonra Hindistan'da ortaya çıkan değişim ve bölünmenin izini sürmektedir. Bu yüzdendir ki, Gece Yarısı Çoçukları, postkolonyal ve büyülü gerçekçilik edebiyat türünde bir eserdir. Saleem Sinai, kitabın baş kahramanı, gerçek tarihi olayların zeminininde kurgusal bir hikaye anlatmaktadır, bu da yazara kolonyal yönetim ve postkolonyal etkileri üzerine yorum yapma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca, Mağripli'nin Son İç Çekişi'nde, kitabın kahramanı Mağripli ile yazar, aynı şekilde davranmaktadırlar: Mağripli, kendi ailesinin dört kuşak jenerasyonunu ve yaşadıklarının izini sürmekte ve kendi hayatına kadar uzanan ailesinin kökenini kaydetmektedir. Mağripli herkesten iki kat hızlı yaşlanan benzersiz bir vücuda sahip, eşsiz bir karakterdir. Üslubu, halk hikâyeleri, masallar ve efsaneler gibi büyülü gerçeklik unsurlarını harmanlayarak, göç, ayrımcılık ve toplumda var olan farklı kültür ve geleneklerin birleşmesi ve milliyetçilik gibi çeşitli temaları okuyucuya hatırlatarak, düşündürmektedir. Bu çalışma, Rushdie'nin büyülü gerçeklik yazımından faydalanarak, farklı zamanlara ait Hint nüfusunun tabiatında var olan postkolonyal imaları incelemektedir. Aynı zamanda bu tez, yazarın, tarihi korumak için hayali hikayeleri nasıl kullandığını ve Hindistan'ın tarihini gerçek kişilere benzeyen farklı Hintli karakterlerin birbirinden farklı bakış açılarını gösterim şeklini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores magical realism in Salman Rushdie's Midnight's Children and The Moor's Last Sigh from a postcolonial perspective. Magical realism has been ubiquitously utilized in the last few decades to deliver fantasy elements in the context of reality. This genre is prevalent in works of historical fiction for showcasing events that are often parallel to what may have occurred in reality. Salman Rushdie is among the most distinguished authors to have written in this genre. As an Indian writer, he penned his works in both Indian and English languages. Rushdie's novels incorporate fantasy and reality sufficiently and effectively within a magical realist scope. His way of writing to deliver his messages and criticism of different subjects such as identity crisis, bigotry, and colonialism distinguish his works such as the ones that comprise the corpus of this study. His Midnight's Children depicts India's independence from British colonial authority to independence. The novel traces the change and division that happened in India after the departure of English leaders. Thus, Midnight's Children is a work of postcolonial and magical realism literature. Saleem Sinai, the main character, tells a fictional story situated in the background of actual historical events, which allows commenting on the colonial rule and the postcolonial effects while discussing fiction. This is similar to what the author does with the protagonist, the Moor, in The Moor's Last Sigh. The Moor follows four generations of the narrator's family and their final consequences for him. The Moor chronicles his family's origins down to his own lifetime. Moor is a unique character with a unique body in that he matures twice as quickly as a regular person. His style reflects upon varying themes of immigration, distinction, hybridity, and nationhood by incorporating many magical realist factors such as fairy tales, traditional myths, and folk tales. This study explores the postcolonial implications inherent in the Indian populations of differing timelines by utilizing Rushdie's magical realist writing. It also shows how the writer uses fictitious stories to preserve history and shows the past of India from the perspective of different kinds of Indian characters that resemble real characters.