Farklı yetişme ortamı koşullarının sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.) odununun bazı anatomik özelliklerine etkisi
Effects to some anatomical features of black alder (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.) wood of different site conditions
  1. Tez No: 302410
  2. Yazar: SALİH MALKOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Botanik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Anatomy, Botany, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yükselti, Toprak Reaksiyonu, Kum Miktarı, Faydalanılabilir Su Kapasitesi, Odun Anatomisi, Kızılağaç, Yetişme Ortamı, Altitude, Siol reaction, Sand amount, Avaliable Water Capacity, Wood Anatomy, Alder, Site Factors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma kapsamında farklı yetişme ortamı koşullarında (Artvin-Arhavi, Trabzon-Akçaabat ve Giresun-Espiye) yetişen sakallı kızılağaç odunlarının yetişme ortamı koşullarıyla bazı anatomik özellikler arasındaki ilişkiler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Bu maksatla adı geçen araştırma yörelerinde seçme usulüyle belirlenen normal kapalılıktaki kızılağaç meşcerelerinden 33 adet örnek alan alınmış, her bir örnek alanda yetişme ortamı koşulları belirlenmiş, yetişme ortamının toprak özelliklerinin belirlenmesi için toprak profilleri açılarak toprak örnekleri alınmış, kızılağaç odununun anatomik özelliklerinin belirlenmesi için kesilen ağaçlardan odun örnekleri alınmıştır.Açılan toprak profillerinde belirlenen (0-10 cm, 10-30 cm, 30-50 cm, 50-80 cm ve 80-120 cm) toprak derinlik kademelerinden alınan toprak örnekleri üzerinde mekanik analiz (kum, toz ve kil oranları) yapılmış, toprak asitliği (pH), toprak organik maddesi ve faydalanılabilir su kapasitesi (FSK), değişebilir katyonlardan Ca, Mg, Na, K (me/100 gr) ile Fe (ppm) ve Mn (ppm) miktarları belirlenmiştir. Odun örnekleri üzerinde kantitatif özelliklerden; trahe teğet ve radyal çapları, 1mm2 deki trahe sayısı, trahe hücre uzunluğu, özışını yüksekliği ve genişliği, 1 mm de özışını sayısı, lif uzunluğu, lif genişliği, lif lümen genişliği, lif çeper kalınlığı belirlenmiştir. Belirlenen fizyografik ve edafik özelliklerin, kızılağaç odununun anatomisine etkileri istatistiksel analizlerle irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, wood and soil samples were taken from 33 black alder tree stands, which are native to the Eastern Black Sea Region, and from their different growth environments (Depending on the location and the altitude).On samples of wood; tangential and radial diameters of vessels, number of vessels in 1 mm2 , lengths of vessel elements, ray width and height, numbers of ray in 1 mm, lengths of fibre, widths of fibre, widths of fibre lumen and thickness of fibre wall for measures and countings were determined.Samples of soil; physical (ratio of sand, silt and clay) and chemical (pH, organic matter, macro (Ca++, Mg++, Na+, K+) and micro (Fe++, Mn++) elements) features, type and available water capacities of soil were identified.The differences of the wood anatomical features belonging to different Maple species were tried to evaluated regarding different data, which was taken from different growth environment by using variance analysis, duncan's test and correlation analysis.