Kaygusuz Baba (Abdal)'nın Budalanâme adlı eserinin incelenmesi
An analyse of ?Budalanâme? a study by Kaygusuz Baba (Abdal)
- Tez No: 302806
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Bektaşilik, Kaygusuz Abdal, Budalanâme, Alawi, Bektashi, Kaygusuz Abdal, Budalanâme
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devletlerinde sosyal yapının önemli radikal bir parçası olan Alevî-Bektaşî zümre tarih boyunca yaşadıkları bölgelerde kendilerini ifade etmeye çalışmışlardır. Bu ifadeler zaman zaman devlete karşı ortaya çıkan isyanlarla beraber, bazen de sözlü ve yazılı eserlerde kendini göstermiştir. Kaygusuz Baba (Abdal) Alevî-Bektaşî geleneğinin önemli bir şahsiyeti olmakla beraber, içerisinde bulunduğu sosyal çevrenin izahını eserlerinde yapan bir Alevî-Bektaşî şairidir. Alevî-Bektaşî inanışı ve yaşantısı hakkında geniş bilgiler verilen Budalanâme'de Allah'a ulaşmak için neler yapılması gerektiği öğütlerle ifade edilmiştir. Tarikat ve tarikat ehli için geniş bilgiler sunan bu eser hadisler ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle desteklenmiştir. Eser aynı zamanda tarihi şahsiyetler ve peygamberlerin hayatları hakkında da geniş bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
The Alewi-Bektashi population, being an important and radical section of the social structure within the states of the Seldjuks, Ottomans and modern Turkey, have through their history always tried to express themselves. This expression could from time to time take the form of rebellion against the central authority, but also the form of oral and written litterary and intellectual outcome. As one of the key fellows of the Alewi-Bektashi tradition, Kaygusuz Baba (Abdal) is an important poet, a poet expressing and explaining the social environment within that same tradition. In his work `Budalanâme?, a work rich of information about the ways and beliefs of Alewi-Bektashis, he tells us about the path to God. This is a work which gives ample information about Religious Order (Tariqa) and benefitting knowledge to its followers, a work enforced with different Hadith and Ayah from the Holy Qoran. The work gives also ample information about the lives of prophets and other historical figures.