Türk-Ermeni ilişkilerinin psiko-politik çözümlemesi
Psycho-political analysis of Turkish-Armenian relations
- Tez No: 302834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİRET HÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Uluslararası İlişkiler, Psychology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Psiko-politik, Ermenistan, Türkiye, Sosyal Yapısalcılık, Karşılıklı Kabullenme, Psycho-politics, Armenia, Turkey, Social Constructivism, Reconciliation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve Ermenistan arasındaki iyi ilişkileri engelleyen psiko-politik faktörler açıklanmış ve çözüm yollarına ulaşmak için sosyal yapısalcı teoriden faydalanılmıştır. İki ülke arasındaki olumsuz ilişkilerin temelinde birbirleri ile ilgili sahip oldukları olumsuz düşünce, algı ve duygular yatmaktadır. Günümüzde, Türk-Ermeni ilişkileri ve 1915 Ermeni tehciri ile ilgili pek çok çalışma mevcuttur ancak bu çalışmada tarihi ya da siyasi faktörlerden çok psiko-politik faktörler açıklanmaktadır. Çünkü gelinen noktada iki ülke arasındaki sorunlar siyaset bilimi ya da tarih gibi bilim dallarının açıklayabileceğinden çok daha karmaşık bir yapı arz etmektedir.Türkiye ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ'ın işgali, sınır sorunları, toprak talepleri, Ermeni diasporasının Türkiye karşıtı faaliyetleri ve sözde soykırım iddiaları gibi pek çok sorun mevcuttur. Bu sorunların çözülebilmesi için bu çalışmada öncelikle sorunların kaynağındaki psiko-politik faktörler tespit edilmiş ve bu faktörleri değişikliğe uğratabilmek için sosyal yapısalcı teori kullanılarak karşılıklı kabullenme sürecinin nasıl gerçekleştirilebileceği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, psycho-political factors that prevent good relations between Turkey and Armenia have been explained and in order to reach a solution, social constructivist theory has been used. Negative relations of these two countries resulted from negative considerations, perceptions and emotions that they have about each other. Nowadays, there are lots of research about Turkish-Armenian relations and 1915 Armenian deportation, however in this research psycho-political factors have been explained other than historical and political factors. Because, in present situation problems between these two countries are very complicated than politics or history can explain.There are a lot of problems between Turkey and Armenia such as, invasion of Nagorno-Karabakh, border issues, land issues, activities of Armenian diasporas against Turkey and claims about so-called genocide. In order to solve these problems, in this research psycho-political factors have been determined and with using social constructivist theory, reconciliation process has been explained.