Dializ hastalarının fizik muayene ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi ve yorumlanması için bir uzman sistem
An Expert system for the evaluation and the commentment of the physical check-up and the laboratory findings of dialysis patients
- Tez No: 30284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Expert Systems, Acute Renal Failure, Knowledge Base Decision Support. 65
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
DÎALÎZ HASTALARININ FîZîK MUAYENE VE LABORATUVAR BULGULARININ DE?ERLENDİRİLMESİ VE YORUMLANMASI ÎCÎN BÎR UZMAN S î STEM. KOKSAL, Can Deniz Akdeniz üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Osman SAKA Antalya, 1993 ÖZET Bu çalışmanın temel amacı hekimlerin Akut böbrek yetmezliği konusundaki teşhislerinde yardımcı olmak için bilgi tabanlı bir karar-destek sistemi geliştirmektir. EXPOARF( Expert ise On Acute Renal Failure) uzman sistemi MIKECMicro Interpreter for Knowledge Engineering) kabuğu kullanılarak geliştirilmiştir. Uzman sistem EKPOARF hastanın klinik, laboratuvar ve öyküsü hakkındaki bilgilerden yola çıkarak hastayı akut böbrek yetmezliğinin ilgili alt gruplarından birine doğru olarak atayabil meşinde vereceği kararlarda hekime destek olmaktadır. Bu destek sadece tanı koymada yardımcı olabilmekte, tedavi ve hastalığın seyri sırasındaki işlemleri kapsamamaktadır. anahtar Keliaeler: Uzman Sistemler, Akut Böbrek Yetmezliği, Bilgi Tabanı, Karar Destek. 64
Özet (Çeviri)
AN EXPERT SYSTEM FOR THE EVALUATION AND THE COMMENTMENT OF THE PYHSICAL CHECK-UP AND THE LABORATORY FINDINGS OF DIALYSIS PATIENTS. KOKSAL, Can Deniz Akdeniz University Institute of Health Sciences (Graduate Institute of Medical and Health Sciences) M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Osman SAKA Antalya, 1993 ABSTRACT The primary objective of this study is to develop a knowledge based decision support system to help physicians to make their clinical decisions on acute renal failure. An expert system, EXPOARF, has been developed using a toolkit MIKE(Micro Interpreter for Knowledge Engineering). The expert system, EXPOARF, obtains information about patient's condition and supports the physician to make his/her decision(s) in order to put the patient in to the right place within the subclassif ication of acute renal failure. This decision- support helps the physicians only in the decision phase, but provides no help for therapy and prognosis.