Gayatri Chakravorty Spivak'ın madun kavramı bağlamında Filistinli kimliğinin batı medyasında temsil edilişi
Rpresentation of Palestinian identity in western media in context of Gayatri Chakravorty Spivak's subaltern consept
- Tez No: 776736
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Filistinli kimliği, madun, haber, ötekilik, Spivak, Plestinian idedtity, subaltern, news, otherness, Spivak
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Tüm sosyal hareket imkanları kendi ontolojik paradoksuna dolandırılmış olan madun, varlık mücadelesini baştan kaybetmiştir. Hapsedildiği ötekilik (otherness) konumu, suskunlukla (silence) damgalanmış sesi, aradalıkta (in-betwenness) ve yersizyurtsuzlukta (out of place) belirlenmiş coğrafyası ile madun, yurttaşlık yapılarına erişimi olmayan, üretilmiş bir yokluktur. Gramsci'nin ortaya attığı kavramı çok daha geniş bir anlam spektrumuna kavuşturan Spivak'a (2017) göre maduniyet, yüzyıllardır değişmeksizin hâkim olma durumunun getirmiş olduğu ve egemenlerin dışında kalan bütün“öteki”grupların dışlanması, yerleşik düzenidir. Hegemonik yerleşik düzen, kendi egemenliğini yeniden üretmek üzere diğer sosyal özneleri söylem üzerinden kategorize ederek koşullandırmaktadır. Bu epistemik süreç, madunu kendi maduniyeti içerisinde yaşamak üzere kültüre ederek, onu kendi ötekiliğinin gönüllü taşıyıcısı ve yeniden üreteni yapmaktadır. Kendi ontolojik özünden, temel hak ve hürriyetlerinin farkındalığından bihaber bir şekilde kendine yabancılaşmış madun sosyal özne, bu sıkışmışlıktan kurtulmaya her yeltendiği vakit ise, tehdit unsuru olmakla itham edilerek bastırılma yoluna gidilmektedir. Bu çalışma bağlamında“küresel bir öteki”konumu olarak Filistinli kimliğinin hâkim söylem karşısındaki görünümü ele alınmıştır. Bunun için Batı iletişim organizasyonlarından haber örnekleri üzerinden söylem analizi yapılmıştır. Norman Fairclough'un Eleştirel Söylem Analizi (ESA) yöntemi kullanılarak yapılan analizlerin sonucunda, her üç organizasyonun haberlerinde, a) kategorik ayrımcı bir dil kullanılmıştır; b) tek yönlü tanıklıklara başvurulmuştur ve olayın bir diğer kahramanı olan Filistinlilerin belgesel bir mantıkla,“ötekiliği”kanıtlanmaya çalışılmıştır; c) alt metinsel okumalarda, Pax Romana ve Pax Amerikana çerçevesinde, barışın ancak Batı ve İsrail'in eliyle gelebileceği düşüncesi hakimdir; d) söylemin temeline konulmuş olan ve ancak dikkatle okunduğunda göze çarpan,“angelic America”(meleksi Amerika) -kendisini iyi karşısındakileri ise kötü- ikilemi kurulmuştur; e) terör, söylem düzeni içerisinde hem İslamofobi, hem de ötekilik bağlamında temel bir nosyon olarak yoğun bir biçimde kullanılmıştır; f)“ben”ve“öteki”üzerinden kimlik inşa süreçleri işletilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entangled all the possibilities of social mobility in its own ontological paradox subaltern, has lost the struggle for its existence from the very beginning. With the otherness position in which he is imprisoned, his voice stamped with silence, his geography determined in-betweenness and out of place, the subaltern is a manufactured absence without access to the structures of citizenship. According to Spivak (2017), who gives the concept put forward by Gramsci a much wider spectrum of meaning, subalternity is the established position of the exclusion of all other groups, which has been brought about by the sovereigns of unchanging dominance for centuries. The hegemonic established order conditions other social subjects by categorizing them through discourse in order to reproduce its sovereignty. This epistemic process cultures the mind to live in its own mind, making it the voluntary carrier and reproducer of its own otherness. The subaltern social subject who is alienated from himself, unaware of his ontological essence, and awareness of his fundamental rights and freedoms, is accused of being a threat and goes on the path of suppression every time he tries to get out of this jam. In the context of this study, the view of the Palestinian identity as a“ global other”position in the face of the dominant situation of dominance is discussed for this purpose, discourse analysis was carried out on the basis of news samples from Western communication organizations. As a result of the analyses conducted using Norman Fairclough's Critical Discourse Analysis (CDA) method, in the news of all three organizations, a) categorically discriminatory language was used; b) one-way testimonies were resorted to and the“otherness”of the Palestinians, who are another side of the event, was tried to be proved with documentary logic; c) In the subtext readings, within the framework of Pax Romana and Pax Americana, the idea prevails that peace can only come through the hands of the West and Israel; d) the angelic America dichotomy of the USA, which has been put on the basis of the discourse and which stands out when it is carefully read, has been established - those who are good opposites are bad-; e) the term of terror has been used extensively as a basic notion in the context of both Islamophobia and otherness in the discourse order; f) Identity building processes have been operated through“I”and“other”.