Emin Özdemir'in dil, edebiyat ve eğitim anlayışı
Emin Özdemir?s concept of language, literature and education
  1. Tez No: 302877
  2. Yazar: ARZU ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Edebiyat, Eğitim, Toplum, Language, Literature, Education, Society
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Emin Özdemir yapıtlarını, dil, toplum ve eğitim bağlamında ele alarak yaratma yoluna giden bir dilci, eğitimci ve yazardır. Emin Özdemir, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte değişim sürecine giren Türkçenin yenileşme sancılarını, bu sancıların toplumsal ve ekinsel yansımalarını nesnel bir bakış açısıyla yapıtlarına yansıtma başarısı göstermiş bir öğretmendir.Emin Özdemir yapıtlarında dilin, edebiyatın ve eğitimin sorunlarını gözlem gücünü kullanarak incelemeye çalışır, bu incelemelerinden çıkan sonuçları yalın bir biçemle okura ulaştırır. Yargıları okuru düşünmeye, eleştirmeye yöneltir. Yapıtlarında salt Türkçenin değil tüm dillerin yaşayabileceği değişim süreçlerini, birey ve toplum bağlamında ele alır. Çağa ayak uydurabilmenin bilimsel verilerin ışığında olabileceğini, geçmişe bağlı kalan belleklerin yeniliğin getirmiş olduğu bilimsel verileri doğru bir biçimde anlayamayacaklarını savunarak okuru bu görüşler doğrultusunda düşünmeye çağırır.Bu tezin amacı, Emin Özdemir'in yapıtlarını nesnel bir bakış açısıyla değerlendirerek, yazarın dil, edebiyat ve eğitime ilişkin görüşlerini belirlemektir. Çalışma betimsel bir çalışmadır. Çalışmada, Özdemir'in yazınsal ve öğretici boyutlu yapıtları kaynak taraması yapılarak belirlenmiş ve sınıflandırılmıştır. Elde edilen yapıtların tanıklığında yazarın dil, edebiyat ve eğitime ilişkin görüşleri belirlenmiş, elde edilen veriler raporlaştırılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular; Emin Özdemir'in dil olgusunu toplumsal yapıyla bağları açısından değerlendirdiğini ve eğitimin bireysel gelişime katkısını çok boyutlu olarak irdelediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Emin Özdemir is a linguist, educator and author who creates his works by handling them in the context of language, society and education. Emin Özdemir is a teacher who succeeded in objectively reflecting the modernization throes of Turkish, which was in the process of change with the proclamation of the republic, and the social and cultural reflections of these throes.Emin Özdemir, in his works, tries to examine the issues of language, literature and education using his power of observation; and delivers the results of these observations to the reader through a simple format. His judgments lead the reader to think and criticize. He addresses the processes of change, not only Turkish but also all languages may experience, in his works in the context of individual and society. Arguing that coping with the time may be possible only in the light of scientific data, and that memories depending on the past cannot understand the scientific data in the correct manner, he calls the reader to think in line with these opinions.The aim of this thesis is to determine the Özdemir?s views on language, literature and education by evaluating his works objectively.This is a descriptive study. In the study, Özdemir?s works of literary and educational dimension have been identified and classified by scanning resources. In the testimony of the works obtained, the author?s views on language, literature and education have been determined; and the data obtained have been reported.The findings of this research have shown that Emin Özdemir evaluates the phenomenon of language in terms of its link with social structure, and that he examines the contribution of education to individual development in a multi-dimensional way.